Wrapp köps upp av London-baserade konkurrent Meniga

Wrapp

Aage Reerslev, före detta vd på Wrapp. Foto: Wrapp.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Wrapp har länge letat efter rätt affärsmodell. Nu slukas det svenska techbolaget istället av Meniga.

Wrapp grundades 2011 av serieentreprenören Hjalmar Winbladh, Aage Reerslev, den förre Spotify-chefen Andreas Ehn och investeraren Aurore Belfrage. Bolaget har under åren ändrat affärsmodell en rad gånger. 

I dag är Wrapp en app som vill ersätta alla kundkort och lojalitetsprogram i handeln.

Nu är det dags för nästa punkt i Wrapps historia då det köps upp av Meniga, en Londonbaserad konkurrent. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Hjalmar Winbladh, styrelseordförande för Wrapp, och grundare av EQT Ventures, beskriver bolagen som en perfekt match.

“Sedan Wrapps början har jag varit starkt övertygad om att den här tekniken kommer att förändra spelplanen för digital marknadsföring och ge fysiska butiker en konkurrenskraftig digital marknadsföringskanal som kan konkurrera med Facebook och Google. Detta samtidigt som man ser till att konsumenterna får betalt för att låna ut sin data”.

Wrapp är tungt backat av stora investerare och har totalt tagit in över 300 miljoner i riskkapital från betalbolaget Klarna, klädjätten H&M, Nordea och Danske Bank. I november 2017 investerade Collector och Länsförsäkringar 30 miljoner kronor i bolaget.  

Aage Reerslev som idag är vd för Wrapp får titeln "VP of rewards" på Meniga. 

Wrapps årsredovisning för 2017 var ingen munter läsning. Bohemian Wrappsody, där de tre dotterbolagen ingår, visade en förlust på närmare 69 miljoner kronor. I rapporten framgick det även att koncernen upprättade en så kallad kontrollbalansräkning i april 2018. Det skedde eftersom pengarna sinade och bolaget förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet.

Meniga grundades på Island för tio år sedan och har sedan dess plockat in 34 miljoner dollar motsvarande 303 miljoner kronor.

Precis som Wrapp så ger även Meniga handlare möjlighet att erbjuda personliga bonusar och återbetalningar baserat på köpbeteende.

Köpeskillingen är hemlig men säljarna i Wrapp får betalt med aktier i Meniga, enligt tech.eu.

Läs mer