Stenbeck på väg in i Northvolt

Kinnevik Northvolt
Stenbeck på väg in i Northvolt

Cristina Stenbeck

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Batterifabriken har Kinnevik på kroken – ska ta in 15 miljarder kronor i vår.

Samtidigt som allt fler talar om en annalkande lågkonjunktur gasar entreprenören Peter Carlsson för att säkra finansieringen till bygget av det som ska bli en av världens största batterifabriker.

Hittills har Peter Carlsson fått in runt 1 miljard kronor till sitt Northvolt, bolaget som ska bygga den gigantiska batterifabriken i Skellefteå. Men för att projektet ska bli verklighet krävs ytterligare 30 miljarder kronor.

Redan i höstas uppgav Dagens industri att det var svårt att få in pengarna och en lågkonjunktur under 2019 skulle knappast göra det lättare för Peter Carlsson att övertala potentiella investerare.

Men nu kommer indikationer på att ett genombrott kan vara nära förestående. Enligt Breakits källor överväger nämligen Cristina Stenbecks investmentbolag Kinnevik att pumpa in åtskilliga miljarder i Northvolt.

Peter Carlsson håller just nu på att sälja in en finansieringsrunda på motsvarande drygt 15 miljarder kronor (1,5 miljarder euro). De pengarna ska användas till att slutföra två av de totalt fyra byggfaser som krävs för att få klart batterifabriken i Skellefteå. Enligt Breakits uppgiftslämnare ska denna finansieringsrunda vara inne i slutskedet och när nyemissionen säljs in till olika investerare så pekas Kinnevik ut som ankarinvesterare. Det betyder i praktiken att Kinnevik ska stå för en betydande del av investeringsrundan på totalt 15 miljarder kronor.

“I diskussioner med potentiella investerare så säger man att Kinnevik kan bli ankarinvesterare tillsammans med några stora institutioner”, säger Breakits uppgiftslämnare.

Det är oklart om Kinnevik verkligen bestämt att genomföra investeringen men Northvolt skulle sannolikt inte nämnt bolaget bland ankarinvesterarna om inte en investering var nära förestående. Kinneviks kommunikationschef Torun Litzén säger till Breakit:

“Vi tittar brett i Norden på investeringar men kommenterar aldrig några affärer innan vi gjort dem”.

Peter Carlsson på Northvolt vill vare sig bekräfta eller dementera Breakits uppgifter:

“Det är ett stort intresse för vår runda på 1,5 miljarder euro och förhoppningen är att pengarna ska ha kommit in under våren. Vi diskuterar med en rad olika aktörer men jag vill inte kommentera några specifika investerare”.

Läs fler artiklar
LÄS MER