KRÖNIKA: EMANUEL KARLSTEN

Därför är Camilla Gervides Bloggbevakning en tung maktfaktor

Därför är Camilla Gervides Bloggbevakning en tung maktfaktor

På bilden från vänster, Isabella Löwengrip, Emanuel Karlsten, Camilla Gervide och Jonna och Jocke Lundell. Foto: TT, press och Sara Lindmark.

Emanuel Karlsten

Krönikör

Camilla Gervide har över 100.000 unika besökare på sin blogg varje vecka. Hennes granskningar av influencers gör henne både fruktad och avskydd. Breakits krönikör Emanuel Karlsten har via Mediepodden fått en intervju med den medieskygga bloggerskan.

Hon är Sveriges nästan enda riktiga granskare av en influencerbransch som omsätter hundratals miljoner. Men hon är nästan helt okänd i etablerade medier. Det är märkligt. För hennes blogg är större än nästan alla lokaltidningar. Varje vecka besöker över 100.000 unika besökare hennes blogg. Och hennes granskningar av influencers gör henne lika fruktad som avskydd.

Mediepodden träffar denna vecka Camilla Gervide från Bloggbevakning som nu talar ut om framgången (här kan du läsa en Breakit-granskning av bloggvärldens okrönta drottning).

Camilla Gervide har helst inte velat ställa upp på intervjuer. När Breakit sökt henne har hon tidigare avböjt. Då var det i samband med hennes ledande avslöjanden om Isabella Löwengrip som hade fuskat med besöksstatistiken och senare även en intensiv rapportering om de kriminella som påstods vara ute efter Löwengrip och hennes familj. 

Nu berättar hon för Mediepodden om relationen till Löwengrip, andra digitala makthavare och hur hon hamnade här.

Med en bakgrund som framgångsrik musikbloggare i början av 2000-talet ville Gervide göra en omstart 2016. Hon såg de befintliga skvallerbloggarna, men ville göra något annat. En blogg om bloggar som skulle granska mer än skvallra. Redan första veckan fick bloggen tiotusentals läsare. När hon senare flyttade till Nöjesguiden stod den plötsligt för en majoritet av tidningens trafik - så stor att Nöjesguiden till slut inte ville betala henne den ersättning de kommit överens om.

Efter en tvist och förlikning fick Gervide nästan 600.000 kronor - och lämnade Nöjesguiden. Nu är hon på Nyheter24-gruppens plattform under egen domän, men med Nyheter24 som säljare och ansvariga utgivare. Varje månad fakturerar hon Nyheter24 minst 100.000 kronor för sin blogg, enligt egna uppgifter. Något bokslut finns ännu inte publicerat för 2017.

Det är också här, på egen domän, som hon har fått störst genomslag. Hon rapporterar och analyserar vad som händer bland Sveriges största influencers. Pekar ut när de struntar i att reklammärka sponsrade inlägg och uppmanar sina bloggläsare att rapportera till Konsumentverket. Varje postning får enorm respons och hundratals kommentarer.

Responsen är så stor och ibland så spretig att Gervide två gånger i veckan skriver artiklar hon kallar “öppet spår” där läsare får skriva om vad de vill. På kort tid har hon skapat ett troget community av läsare som vänder sig till henne för att hitta en syntes mellan den distanserade rapportering etablerade medier erbjuder och det alltför snaskiga, ofiltrerade skvallret Flashback har. Men framför allt är läsarna trogna med att tipsa om nyheter. De har koll på sina favoritinfluencers, tipsar om avvikelser, när de klipper in sig i bilder i Paris, eller listar ut att, och hur, de snattat, eller på andra sätt fuskat.

Det gör Gervide till en makthavare.

I vakuumet av andra granskare har Camilla Gervide blivit den kanske ofrivillige granskaren, som skriver, avslöjar och irriterar influencers i Sverige.

En aktivist, journalist eller granskare?

Lyssna på hela intervjun med Sveriges okända bloggdrottning:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER