Han blir miljardär i superaffären - ska investera pengarna i startups

King

FOTO: Bertil Enevåg Ericson / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kings medgrundare Sebastian Knutsson kan sälja aktier värda 2,7 miljarder kronor om speljätten Activisions Blizzards bud går igenom.

Bakom King, som Activision Blizzard i natt lade ett bud värt över 50 miljarder kronor på, står fyra svenskar och en italienare. De träffades på det då hajpade internetbolaget Spray och startade tillsammans Midasplayer - det spelbolag som idag är King.

De fem grundarna var Lars Markgren, Patrik Stymne, Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi och Sebastian Knutsson.

Det stora lyftet för King kom med spelet Candy Crush Saga som till dags datum laddats ner flera miljarder gånger och fortfarande, dryga tre år efter lanseringen, genererar mest pengar till bolaget.

Det var Sebastian Knutsson som kläckte idén till Candy Crush Saga och det är också han som är den största privata aktieägaren i King. Enligt den senaste årsredovisningen äger han drygt 17,6 miljoner aktier i King. För varje aktie får han motsvarande 153:50 kronor (18 dollar). Det innebär att Sebastian Knutsson, om affären går igenom, kommer att sälja aktier värda 2,7 miljarder kronor.

Det är sannolikt inga pengar som Sebastian Knutsson har för avsikt att bara lägga på hög. När jag gjorde en större intervju med honom strax efter att King noterats på New York-börsen var han tydlig med att han på sikt skulle börja investera sina pengar i svenska startups.

"Det vore kul att investera i andra entreprenörer eftersom jag varit en själv i 19 år. Vi har sett en våg av nya svenska teknikbolag växa fram senaste åren och det vill jag gärna vara en del av", sade han.

Sebastian Knutsson har redan börjat sin karriär som techinvesterare. För bara någon månad sedan investerare han exempelvis i frakt-startupen Most.

I intervjun som jag gjorde förra året berättade Sebastian Knutsson också att hans pappa (Lars Knutsson som själv varit en framgångsrik entreprenör och idag driver kursgården Baravara) påpekat vikten av att förvalta förmögenheten med ansvar.

“Pappa har varit på mig lite. ‘Får du ut all de där pengarna måste du göra något nyttigt’. Han säger att jag måste tänka till”, sa Sebastian Knutsson och tillade:

“Jag tror han har helt rätt. En så stor summa pengar är ingenting man själv har någon användning för i slutändan. Jag vill göra något vettigt med pengarna”.

Hela intervjun med Sebastian Knutsson publicerades i Dagens industri och går att läsa här (betalvägg).

Läs mer