Activision Blizzard köper svenska King för 50 miljarder kronor

KingActivision BlizzardMobilspel

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den amerikanska speljätten Activision Blizzard har lagt ett bud på spelföretaget King i en av de största svenska techaffärerna i historien. Budet är dock lägre än introduktionskursen vid börsnoteringen.

Activision Blizzard är USA:s största datorspelsbolag och ligger bakom spelserier som World of Warcraft och Call of Duty.

Affären innebär att spelkoncernen dessutom lägger till en framgångsrik affär för pusselspel i mobilen, vilket är Kings paradgren. Det svenska bolaget är mest känt för spelserien Candy Crush Saga.

Båda företagens styrelser har godkänt affären, som innebär att Kings aktieägare får 18 dollar per aktie, totalt 5,9 miljarder i dollar räknat. Det innebär en budpremie på 16 procent jämfört med måndagens stängningskurs på börsen i New York.

Det är dock lägre än de 22:50 dollar som var Kings introduktionskurs vid börsnoteringen. Det som köpte aktier vid introduktionen, och som har behållit dem sedan dess, har alltså gjort en dålig affär. Mobilspelsbolagets sejour på börsen får därmed anses vara ett misslyckande.

Det finns, som oftast vid uppköp på börsen, en liten sannolikhet att budet stoppas eller höjs om någon grupp bland aktieägarna vill ha mer betalt. Men den här typen av bud brukar oftast gå igenom, så länge styrelserna i bägge bolagen är med på tåget.

King grundades 2003 i Stockholm av Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren, Patrik Strymne samt italienaren Riccardo Zacconi.

Läs mer