Sök

Vattenfall pumpar in mer pengar i Northvolts batterifabrik

Northvolt

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Batteriprojektet Northvolt fyller kassan med statliga pengar.

Northvolt vill bygga en batterifabrik i Skellefteå för tiotals miljarder kronor. Målet är att bygget ska stå helt klart 2023 men vägen mot det kapital som krävs har inte varit spikrak.

Från början var målet att säkra hem 10 miljarder kronor för att finansiera den första av fyra delar i Skellefteå. Senaste nytt är att det istället krävs 15 miljarder – men det ska räcka till två av fyra delar.

Nu får Northvolt in 123 miljoner kronor från Vattenfall och finansprofilen Harald Mix investmentbolag Vargas. Båda parter har investerat i projektet sedan tidigare.

I mars 2017 gick Northvolt ut med att Vattenfall investerat 5 miljoner kronor. Även Harald Mix är delägare sedan tidigare, här kan du läsa mer om hans delägarskap i projektet. 

“Northvolts batteriprojekt ligger först i spåret i Europa, och Vattenfall precis som Northvolt, förväntar sig en stark tillväxt inom batterier. Vattenfall investerar nu ytterligare i möjligheten att leva ett fossilfritt liv inom en generation där elektrifierade transporter och lagring blir betydelsefulla delar”, säger Andreas Regnell, Vattenfalls strategichef och ledamot i Northvolts styrelse.

Läs mer