Sök

De bildar Northworx för att lyfta entreprenörskap i Norrland

House BeNorthworxstartuphub

House Be Åre/Ulrika Viklund. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Tre företag går samman i ett bolag för att satsa på norrländskt entreprenörsskap.
"Vi kommer att dominera på den här marknaden", säger Northworx medgrundare Ulrika Viklund.

För tre år sedan drog startuphubben House Be igång i Åre. Målet är att stötta och skapa en samlingsplats för entreprenörer, och konceptet har vuxit till fler städer.

Bakom satsningen står Ulrika Viklund, som hoppat av sin vd-roll på Magine, för att satsa helhjärtat på House Be.

Nu berättar Ulrika Viklund att satsningen kommer att ingå i ett nytt koncept där tre norrländska bolag går samman i ett – Northworx.

Det handlar om House Be samt co-workingföretagen Great Space och och Hink.

”Vi hade börjat se över hur vi skulle växa ännu mer och ser att det är bättre att göra det tillsammans”, säger Ulrika Viklund.

Förhoppningen är att aktörerna ska komplettera varandra, utöka nätverken och bidra till ökat entreprenörskap i norr genom att gå samman.

"Vi kommer att dominera på den här marknaden", säger Ulrika Viklund.

Sundsvallbaserade Great Space drivs av Petter Ekman. Bakom Hink, som huserar i Härnösand, hittar vi fastighetsbolaget Westerlinds.

Det är Westerlinds som nu backar Northworx med såväl fastigheter som en investering på 3 miljoner kronor.

”Westerlings sitter på ett stort fastighetsbestånd i mindre städer, men de vill inte driva co-working själv, och det har lett till att de tittade på oss och Great Space”, säger Ulrika Viklund.

Emil Westerlind är vd och delägare på Westerlinds.

"Det här känns helrätt, vi har utifrån vårt perspektiv sett behovet och efterfrågan av ett sådant här koncept på marknaden även utanför storstäderna", säger han.

Northworx ska arbeta med två koncept där House Be arbetar med att stötta entreprenörer, startups, digitala företag och investerare. Great Space fortsätter i sin tur att erbjud co-workinglösningar till små- och medelstora företag.

I dagsläget är Northworx etablerade i Åre, Östersund, Umeå, Härnösand, Sundsvall och blickar mot fler städer. Satsningen samlar runt 200 bolag som kommit olika långt i utvecklingsprocessen.

Affärsmodellen kommer att basera sig på de avgifter som betalas av de anslutna företagen.

”Vi ser en otrolig vilja bland norrländska företag att kombinera lönsamhet med hållbara affärsmodeller. De flesta har någon form av tanke på om att rädda världen”, säger Ulrika Viklund.

Läs mer