Vinstras i Hitta.se - nu är hela försäljningen av sajten i fara

SchibstedHitta.se

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Under årets första nio månader har vinsten fallit med över 30 procent.

Sedan en tid tillbaka letar mediekoncernen Schibsted aktivt efter en ny ägare till sin svenska sajt Hitta.se. Vi berättade i början av oktober att Schibsted anlitat investmentbanken GP Bullhound i försäljningsprocessen. Enligt våra källor hoppas Schibsted få ut runt 700 miljoner kronor för bolaget.

Men hur realistiska är de förhoppningarna egentligen? Den frågan infinner sig efter att Schibsted på fredagsmorgonen i sin kvartalsrapport avslöjat nya dystra siffror från Hitta.se.

Omsättningen faller de första nio månaderna i år med 12 procent till 187 miljoner kronor. Men ännu mer oroande är vinstraset på dryga 30 procent. Rörelsevinsten före avskrivningar (Ebitda) blev under perioden 52 miljoner kronor. Vänder inte utvecklingen dramatiskt under sista kvartalet så indikerar det en rörelsevinst för helåret på runt 70 miljoner kronor.

Med tanken på att både vinsten och försäljningen faller rejält går också den vinstmultipel som potentiella köpare kan vara villiga att betala ned. Branschbedömare som Breakit talat med tror att det är osannolikt att Schibsted skulle kan få ut mer än en halv miljard kronor för Hitta.se i dagsläget.

Med en sådan låg prislapp är det tveksamt om Schibsted vill sälja och ett scenario är därför att hela försäljningsprocessen blåses av.

Läs mer