Gryningsräd mot svenska e-handlare – misstänks gjort upp om priser

Royal Design Rum21
Gryningsräd mot svenska e-handlare – misstänks gjort upp om priser

Fotomotage. Foto: TT, pressbild och skärmdump från handlingar.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Läckt mejl fick Konkurrensverket att slå till.

Det är i tidigare hemligstämplade dokument från Konkurrensverket som det avslöjas att flera möbelhandlare på nätet dragits in i en utredning. 29 maj i år genomförde Konkurrensverket en så kallad gryningsräd hos två av företagen – Royal design och Artilleriet.

Orsaken till tillslaget var en mejlkonversation som utredarna på Konkurrensverket kommit över. Där mejlar en medarbetare på Artilleriet till en person på ett konkurrerande företag och föreslår ett prissamarbete. I klartext handlar det om att de konkurrerande bolagen ska göra upp om vilka priser som ska gälla mot kunderna.

Specifikt handlar det en så kallad "ton stol" i trä och det företag som Artilleriet kontaktar är Royal design-ägda Rum21.

I samband med gryningsräden hittade Konkurrensverket nya bevis som fick härvan att växa ytterligare. I en ny ansökan till tingsrätten daterad 31 maj skriver Konkurrensverket:

“Den hittillsvarande utredningen indikerar att ett misstänkt prissamarbete inte enbart ägt rum mellan Artilleriet och Royal design utan även andra återförsäljare av designprodukter, möbler och heminredning”.

Konkurrensverket konstaterar också att gryningsräden “förstärker misstanken att flera återförsäljare än de ovan nämnda är delaktiga i den misstänkta överträdelsen”.

Någon dag senare dras också Länna möbler in i utredningen då en ny gryningsräd görs, denna gången på Länna möblers huvudkontor i Skogås, söder om Stockholm. Nu finner Konkurrensverket ännu mer material som de anser stödjer misstankarna om uppgjorda priser. Bland annat hittas fler mejl som Länna möbler skickat till andra återförsäljare.

Till Stockholms tingsrätt skriver Konkurrensverket:

“Den påträffade e-postkorrespondensen utgör stöd för att det finns anledning att misstänka prissamarbete mellan Länna möbler och andra återförsäljare”.

Prissamarbetena ska ha omfattat en rad produkter inom “produktkategorierna designprodukter, möbler och heminredning”.

Ett halvår efter tillslagen hos Royal design, Länna möbler och Artilleriet pågår utredningen fortfarande hos Konkurrensverket.

“Vi har inte tagit beslut ännu om vi ska lämna in en stämning, fortfarande talar vi bara om misstankar”, säger Konkurrensverkets pressekreterare Jimmy Dominius.

Vid en fällande dom riskerar de inblandade företagen som mest böter på motsvarande 10 procent av respektive företags omsättning.

Både Royal designs vd Magnus Pettersson och Artilleriets vd Christian Duivenvoorden nekar till anklagelserna. 

"Vi har inte ingått i något prissamarbete", säger Magnus Pettersson.

LÄS MER HÄR.

Läs fler artiklar
LÄS MER