Ny studie bekräftar: Glöm idén - allt handlar om entreprenören

Forskning Startupindustrin MBA
Ny studie bekräftar: Glöm idén - allt handlar om entreprenören

Jonathan Bean. Foto: Privat

Jonas de Lange

Reporter

En färsk masteruppsats visar tecken på det många investerare har sagt i flera år: Det är människorna bakom en startup som avgör om bolaget blir framgångsrikt.

Det är Jonathan Bean, till vardags marknadschef på den svenska PR-tjänsten Mynewsdesk, som har kommit fram till den slutsatsen. Vid sidan om jobbet har han skaffat en MBA, en masterexamen i hur man gör affärer.

Masteruppsatsen är en studie av svenska startups.

“När jag började fundera på vad jag skulle göra för ett år sedan tänkte jag att jag behöver ett projekt som ger något tillbaka till startupscenen”, säger Jonathan Bean.

Han ville ta det han hörde Stockholms entreprenörer prata om - och sätta det i ett tydligt system.

“Det har egentligen inte gjorts någon forskning på hur man lyckas med sin startup innan. Det snacket har stannat på caféer och barer. Visst finns det rapporter som Creandums Nordic Exits Analysis. Men det här är mer riktat mot dagens och morgondagens entreprenörer”, säger Jonathan Bean.

Precis som han säger så finns det en rad rapporter som visar på hur bra Stockholm är som startupstad, till exempel den här och den här.

De rapporterna som hittills har gjorts har mest fokuserat på företagsklimatet, tillgång på riskkapital och annat som underlättar innovation.

Jonathan Bean koncentrerar sig i sin studie i stället på orsakerna till att enskilda bolag har lyckats.

Den övergripande bilden han har fått fram är: Allt handlar om vem som driver bolaget.

“Det har gått igen i mer eller mindre alla svar jag har fått, både från investerare, entreprenörer och vd:ar. Att teamet som startar bolaget är väldigt viktigt”, säger Jonathan Bean.

Enligt hans studie är bolaget till en tredjedel beroende av entreprenörerna. Där säger han också att det finns en tydlig skillnad mellan visionärer och entreprenörer, det vissa kanske skulle kalla för “dreamers och doers”.

“Visionären är den som fattar vad världen behöver. Vad som är nästa steg i utvecklingen. Entreprenören är den som ser till att det faktiskt blir av. Det är ofta inte en person som fixar båda delarna på egen hand”, säger Jonathan Bean.

Men han har inte bara tagit ställning till vad som gör att startups i allmänhet lyckas. Han har även försökt lista ut vad som är så speciellt med Sverige som startupland.

“För det första är det en ganska liten hemmamarknad så man tvingas tänka internationellt för att bolaget ska bli stort. Sedan är det ett högteknologiskt land där engelskanivån är väldigt hög också”, säger han.

Han säger att det på sätt och vis handlar om mångfald, men att det är en av sakerna som bottnar i entreprenörerna och deras vägval.

“En av grejerna som verkar gå igen hos de jag har pratat med är att de har anställt sin första icke-svenska medarbetare inom de tolv första månaderna. Det kan vara ett tecken på, eller bidra till större fokus på en global vision”, säger han.

I studien har han gjort 13 djupintervjuer, tre med lyckade investerare och tio med entreprenörer.

Den viktigaste delen av entreprenörsskapet, enligt de anonyma intervjupersonerna, verkar vara just entreprenörerna själva. Men Jonathan Bean säger att det också går att se det på andra sätt.

“Man kan ju lika gärna säga att okej, 33 procent av bolagets succé är beroende av grundarna. Men det innebär att 67 procent inte är direkt beroende av grundarna. Själv tror jag dock att de flesta andra delarna som uppges vara viktiga i någon utsträckning är beroende av grundarna, som till exempel nätverk, företagskultur och själva innovationen”, säger han.

Det bör även påpekas att det är en så kallad kvalitativ studie. Den har därför en väldigt liten datamängd och att man ska vara försiktig med att tolka för mycket utifrån det innehållet som presenteras.

Jonathan Bean tycker ändå att han kan se vissa tendenser efter studien.

“Tiden får visa om det här stämmer. Men det mesta är inte saker som är helt okänt i startupkretsar sedan innan. Men det är skönt att i någon mån få det bekräftat. Sedan gav alla intervjupersonerna mer eller mindre lika svar. Det var ingen som skilde sig fullständigt från de andra”, säger han.

Vill du grotta ned dig ytterligare i studien kan du läsa Jonathan Beans blogg eller titta på hans Slideshare-presentation.

Läs fler artiklar
LÄS MER