Efter miljardaffären – nu avvecklas en del av Serendipity

Serendipity
Efter miljardaffären – nu avvecklas en del av Serendipity

Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Serendipity Ixora försvinner – vilket innebär ett miljonregn över ägarna.

I går berättade Breakit att entreprenörerna Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya inlett en försäljning av sitt allra första bolag Diamorph. Prislappen, om affären går igenom, är på närmare 1,5 miljarder kronor.

Den transaktionen är dock bara vara toppen av isberget. Nu står det klart att hela Serendipity Ixora, som är en del av Serendipity Group, ska avvecklas.

"Serendipity Ixora kommer med tiden att dela ut sitt innehav och avveckla sin verksamhet. Det är ett långsiktigt beslut som är fattat ", säger Omid Ekhlasi, kommunikationsansvarig på bolaget till Breakit.

Serendipity Ixora har enligt sin sajt åtta portföljbolag, varav Diamorph är det enskilt största. Det är både noterade och onoterade bolag.

Enligt vd:n Amin Omrani är värdet på Serendipity Ixoras portfölj, inklusive dess ägarandel i Diamorph, cirka 400 miljoner kronor.

Hela värdet ska framöver realiseras genom att Serendipity Ixora delar ut sina tillgångar till aktieägarna. Huvudägare är Serendipity Group, men bolaget har enligt egen uppgift närmare 400 mindre ägare.  

"Vi är ett onoterat bolag med många externa investerare, som har varit med oss under ett antal år. Detta är ett sätt att skapa likviditet för dem och se till att investerarna får se färgen på pengarna", säger Amin Omrani till Breakit.

Serendipity Group, Saeid Esmaeilzadehs och Ashkan Pouyas imperium, består även av teknikkoncern Sdiptech samt Serendip Invest. Dessa bolags verksamhet ska fortsätta.

"Serendipity Group kommer att finna kvar, det är bara det specifika bolaget  Serendipity Ixora som nu realiserar sina innehav", säger Amin Omrani.

Läs fler artiklar
LÄS MER