Saeid Esmaeilzadehs rekryteringstips – här är frågan som han alltid ställer

Serendipity

Saeid Esmaeilzadeh, medgrundare till Serendipity. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Han kom till Sverige som flykting – och säljer nu ett bolag för 1,5 miljarder kronor.
Saeid Esmaeilzadeh frågar alla jobbsökare samma sak.
"Vad är det mest exceptionella du har gjort i ditt liv?".


Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya drog för 15 år sedan igång sitt första bolag, kallat Diamorph. Kring det har företagsgruppen Serendipity växt fram, och Saeid och Ashkan blivit entreprenörsstjärnor. Deras resa, från att som barn fly från Iran till att nå massiv framgång i Sverige, har berört många. Historien blev bok 2016, och i somras gästade duon Breakits scen i Almedalen.

”Vi bodde gömda hos olika familjer och under två års tid var jag i princip aldrig utanför ett hem. Min syster dog nästan i bergen på vägen över till Turkiet", berättade Saeid Esmaeilzadeh.

Tidigare under tisdagen stod att Diamorph ska säljas för närmare 1,5 miljarder kronor till det brittiska riskkapitalbolaget Epiris. En rätt okej prislapp med tanke på att det superhårda glasmaterial som Diamorph är byggt kring kom till av misstag under Saeid Esmaeilzadehs forskning.

Serendipity ägde knappt 30 procent – och pengarna från försäljningen ska nu investeras i svenska tillväxtbolag.

Många entreprenörer, exempelvis Spotifys grundare Daniel Ek, understryker ofta hur viktigt det är att hitta rätt talanger. Men hur ska man skilja agnarna från vetet?

Saeid Esmaeilzadeh delade i somras med sig av ett lite speciellt sätt att utvärdera kandidater. Han tittar på hur gammal personen i fråga är, och sätter det som en slags kvot.

Sen ställer han frågan ”Vad är det mest exceptionella du gjort i ditt liv?".

”Då lägger jag det i kvoten till hur gammal personen är. Ju äldre personen är desto mer tycker jag att man ska ha haft möjligheten att göra något exceptionellt", sade Saeid Esmaeilzadeh.

Ashkan Pouya menade i sin tur att det viktigaste är att ha en vilja av stål.

”Har man tillräckligt stark vilja så lyckas man förr eller senare”.

Läs mer