Sök

Bitcoin rasar – når bottennivåer

Bitcoin

Foto: TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Kryptovalutan bitcoin handlades för under 5.000 dollar för första gången på över ett år.

Kryptovalutan bitcoin har fallit till den lägsta nivån sedan oktober 2017. Värdet fortsatte ned drygt 4 procent i tidig handel på tisdagen, efter att föregående dag ha rasat 12 procent och handlats klart under 5.000 dollar motsvarande 45.000 kronor, för första gången på över ett år. Hittills i år har valutan förlorat 68 procent.

Det senaste raset beskrivs av analytiker som "tekniskt", då stödnivåer på 6.000 dollar och senare 5.000 dollar till slut bröts, men följer också på nya varningar från den europeiska centralbanken ECB.

"Bitcoin var en mycket listig idé, men tråkigt nog är alla listiga idéer inte bra idéer", hävdade Benoit Coeure, styrelsemedlem i ECB nyligen vid ett möte med Bank for International Settlements (BIS), enligt Bloomberg News.

Benoit Coeure förklarade också att han håller med BIS-chefen Agustin Carstens, som i somras sade att "kryptovalutor utgör, i ett nötskal, en bubbla, ett pyramidspel och en miljömässig katastrof".

Andra marknadsbedömare pekade också på att kryptovalutan bitcoin cash under förra veckan lanserats i två olika versioner, ABC respektive SV, vilket anses ha ökat osäkerheten på marknaden, rapporterar CNBC.

Därtill har tillsynsmyndigheten SEC visat ett allt större intresse för kryptovalutor,

"SEC-regleringarna förra veckan skrämde många. De som inte är sofistikerade investerare hör 'SEC' och trycker på säljknappen", säger Kyle Asman vid BX3 Capital till CNBC.

Bitcoin nådde strax före jul i fjol nivåer på närmare 20.000 dollar, efter att i november samma år ha brutit 10.000-dollarsvallen.

Även andra större kryptovalutor, som XRP och ether, har tappat mark under veckan.

Bitcoin handlades strax före klockan 9 på tisdagen till knappt 4.600 dollar.

Läs mer