Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Voi startade i somras – nu tar svenska elscootern in 450 miljoner kronor

Artikel bild
Vois grundarkvartett. Foto: Press.

Svenska elscootern Voi växlar upp och tar in 450 miljoner kronor. Bland investerarna finns en rad kända namn, bland annat Cristina Stenbeck.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Människor i allt från vardagskläder till kostymer svischar runt på Stockholms gator på Voi-elsparkcyklar. Bolaget – som har utvecklat en app där storstadsbor kan hyra el-sparkcyklar som är utplacerade lite överallt – lanserades så sent som i augusti i år, men har redan blivit ordentligt hajpat.

Tjänsten har bland annat gjort en inbrytning på den spanska marknaden och planerar även en expansion till Göteborg.

Nu fyller startupen kassan med 50 miljoner dollar, motsvarande 452 miljoner kronor, i en investeringsrunda som har letts av det brittiska riskkapitalbolaget Balderton Capital. Även Local globe, Raine ventures och Vostok new ventures har gått in med pengar i Voi.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Breakit var först med att rapportera att Voi var ute och letade kapital i början av oktober. Då handlade det om 15 miljoner dollar i riskkapital till en värdering på cirka en halv miljard kronor. Men intresset uppges ha varit högt. Enligt Techcrunch ökade intresset för Voi, liksom storleken på investeringen kraftigt, sent i den senaste rundan.

Listan över ängelinvesterare är också minst sagt imponerande. Dit hör Cristina Stenbeck (Kinnevik), Jeff Wilkes (Amazon-chef), Justin Mateen (medgrundare av Tinder), Nicolas Busson (vd och medgrundare av Blabla car), Sebastian Knutsson (medgrundare av King), Spencer Rascoff (vd för Zillow) och Keith Richman.

Planen är att fortsätta rulla ut elfordonet på en rad nya marknader som Nederländerna, Tyskland, Italien, Norge och Portugal de närmaste månaderna.'

“Vi är starkt övertygade om att stadsgator och infrastruktur inte kan användas utan värdstadens fulla samarbete och stöd. Därför har vi till exempel avstått från att lansera i städer vars regler tydligt säger att vi inte borde, medan våra konkurrenter struntat i det och blivit utkickade 24 timmar senare”, säger Fredrik Hjelm, vd för Voi, i ett pressmeddelande..

Voi är nämligen en kopia på de amerikanska motsvarigheterna Lime och Bird, som lett till succé – och trafikkaos – i USA. 

Bolaget har grundats av Fredrik Hjelm, Douglas Stark, Adam Jafer och Filip Lindvall.

Enligt Voi har bolaget idag 120.000 användare.

Läs mer