Wellstreet-grundaren tror på teknisk återvinning: "Finns inga garantier"

Wellstreet

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell. Foto: Annika Falkuggla & Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Efter satsningen på Sofi Fahrmans app laddar Wellstreet för att köpa upp och polera fler techlösningar.

Det blev precis känt att riskkapitalbolaget Wellstreet köper upp rättigheterna till tekniken bakom Sofi Fahrmans app Left or Right (LoR). 

Förvärvet är det första inom ramen för Wellstreet Digitals nya satsning Technology Recycling. Som namnet antyder handlar det om att återanvända teknologi.

Sïmon Saneback är medgrundare och partner på Wellstreet.

“Vi tycker det är väldigt skevt när etablerade bolag vänder sig till större konsultbolag som vill bygga liknande produkter som startups eller andra redan gjort”, säger Sïmon Saneback.

Han ger exempel på två tillvägagångssätt inom bolagets satsning på Technology Recycling.

Ett alternativ, som i fallet med LoR, är att köpa loss hela eller delar av en teknologi eller idé från ett bolag. Tanken är sedan att Wellstreet ska kunna förädla och sälja tekniken till bolag som behöver den. Det kan exempelvis handla om mindre bolag som har en värdefull teknik men inte fått affärerna att flyga. 

En annan lösning är att koppla ihop mindre bolags teknologier och lösningar med större bolag som har behov av dem. Det kan då ske genom så kallade white label-lösningar, eller licensavtal och inte handla om konkreta uppköp av teknologin. 

“Det gör att startupen får ett kassaflöde och att storbolagen inte konkurrerar med småbolagen, där vi förädlar teknologin”, säger Sïmon Saneback.

Konceptet är inte nytt för Wellstreet som kört några pilotcase innan, men nu ska satsningarna skalas upp i samband med lanseringen av Wellstreet digital.

"Vi hoppas kunna göra en handfull sådana här case om året”, säger Sïmon Saneback.  

Han går inte närmare in på de finansiella detaljerna men understryker att bolaget betalar för satsningarna.

“Det finns ett risktagande och inga garantier i den här typen av affärer. Om det går bra kommer det såklart betyda en högre avkastning för grundarna”. 

Wellstreet har en hel del på gång och filar bland annat på en techhubb i Sollentuna. Bland rådgivarna finns bland annat Zound Industries avhoppade medgrundare Konrad Bergström, fintech-veteranen och Nordnets före detta teknikchef Tuva Palm och modeprofilen och entreprenören Sofi Fahrman.

Läs mer