Sök

Bråk mellan svenska giganter – Volvo stämmer Scania för patentintrång

Volvo CarsScanialastbilar

Så här kanske det ser ut om Volvo och Scania skulle braka ihop rent fysiskt. Foto: Press. OBS! Bilden har manipulerats av Breakit.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Hälften av Scanias lastbilar kan vara föremål för patentbrott.

Två av Sveriges största industriföretag går i klinch med varandra. Det visar en stämningsansökan som Volvo Lastvagnar lämnat in till Patent- och marknadsdomstolen i slutet av förra veckan. Nyhetssajten Realtid var först med att rapportera om stämningen.

Volvo hävdar att Scania har utnyttjat bolagets patent på en särskild växellåda, utan tillåtelse.

“Vi investerar mycket pengar och tid i utvecklingen av våra produkter och tjänster. Om vi misstänker att någon använder våra patenterade tillgångar tar vi det på stort allvar”, säger Claes Eliasson, presstalesperson på AB Volvo.

Tekniken som tvisten handlar om används i ungefär hälften av alla Scanias lastbilar sedan 2014. Sedan dess har Scania producerat över 350.000 fordon. Hur mycket Volvo vill ha i ersättning för alla bilar som använder tekniken framgår inte, utöver att man vill ha 10 miljoner kronor om man får rätt i domstol och Scania skulle fortsätta använda sig av tekniken.

Om Volvo får rätt lär det dock handla om betydligt större summor för Scania. Eftersom tekniken använts i 100.000-tals fordon så skulle Scania kunna krävas på en avgift för varje fordon.  

De två bolagen är båda bland Sveriges absolut största företag. Volvo omsatte förra året 335 miljarder kronor medan Scania landade på 120 miljarder kronor i omsättning.

I Sverige är det relativt ovanligt att två jättar brakar samman i domstol på det här sättet. På andra sidan atlanten är det betydligt vanligare. Techjättarna Apple och Samsung har länge fört ett advokatkrig mot varandra med stämningar och motstämningar för en lång rad patent. Efter sju år nådde de två giganterna en patentuppgörelse i somras.

Scania har avböjt att kommentera den aktuella stämningsansökan.

Läs mer