Lars Wingefors: "Har förkärlek för människor som suttit i skiten"

THQ Nordic
Lars Wingefors: "Har förkärlek för människor som suttit i skiten"

THQ Nordics The Dwarves/ Lars Wingefors. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Spelmiljardären Lars Wingefors pratar ut om varför han gillar finanskriser och människor "som suttit i skiten".
"En framgångsrik entreprenör har ju kanske inte den livserfarenhet jag behöver”, säger THQ Nordic-grundaren.

Under onsdagsmorgonen stod det klart att Skövdebolaget Coffee stain studios köps upp för 317 miljoner kronor. Köpare är den börsnoterade dataspelkoncern THQ Nordic med grundaren och vd:n Lars Wingefors vid rodret.

THQ Nordic har flera förvärv i bakfickan, varav köpet av den tyska konkurrenten Koch Media för runt 1,2 miljarder kronor, utgör det största.

I en längre öppenhjärtig intervju med Dagens Industri pratar Karlstadsentreprenören Lars Wingefors ut om sin uppväxt, sina affärer och köpet av den tyska konkurrenten. Det har tidigare framförts synpunkter om att priset på Koch var för lågt, något Lars Wingefors inte håller med om.

”Jag står för mitt handslag. Jag tar hand om det vi köper och är transparent. Fast det kommer med en prislapp: att jag betalar mycket sämre än kineser och amerikaner, men skapar aktieägarvärde,”, säger Lars Wingefors till Di.

I intervjun backas bandet tillbaka till barndomen där entreprenören berättar att han tidigt blev självständig och fann frihet i att tjäna egna pengar i ung ålder. Han förklarar varför han tidigare sagt att revansch varit drivkraften. 

”Jag tror jag skämdes lite för min bakgrund. Jag såg att mina kompisar hade det bättre. Rätt jeans, lite så. Jag var inte smart, hade inte bäst betyg ­eller kände mig speciellt intelligent”, berättar Lars Wingefors.

I dag står han bakom landets största dataspelkoncern som precis redovisade en omsättning på 1 272,7 miljoner kronor för tredje kvartalet. 

Under de två år som gått sedan THQ Nordics börsnotering har Lars Wingefors köpt nio varumärken, fyra dataspelsutvecklare samt Koch Media.

Vägen har dock varit allt annat än spikrak. Lars Wingefors har själv erfarenheter av konkurs i en verksamhet för 15 år sedan. 

”Jag har en förkärlek för människor som suttit i skiten och varit med om allt ifrån konkurser till mediedrev. Hur givande är det att ha en väldigt framgångsrik människa intill sig? En framgångsrik entreprenör har ju kanske inte den livserfarenhet jag behöver”, säger Lars Wingefors till Di. 

Han avslöjar samtidigt att han ”gillar finanskriser” och menar att det gäller att vara laddad för nästa eftersom det är då de bästa affärerna görs.

”Det är därför jag är försiktig med att låna pengar. Jag är nog rädd för mig själv, att jag ­skulle stoppa ned handen för djupt i den godispåsen. Att jag skulle få hybris och köpa saker. Ett lån är alltid ett lån även om räntan är noll". 

Transparens: THQ Nordics huvudägare Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER