Telias nästa steg: Vill köpa anrika SF Studios

Bonnier Telia SF Anytime
Telias nästa steg: Vill köpa anrika SF Studios

Pippi, Ronja, Birk och Telias vd Johan Dennelind. Foto: TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Telia nöjer sig inte med att äga TV4. Nu vill statens telekomjätte också lägga vantarna på SF Studios, bolaget som bland annat äger rättigheter till många av Astrid Lindgren-filmerna och ett antal av Ingmar Bergmans verk.

Nästan alla svenskar känner igen den: Den klassiska vinjetten för SF och den lika klassiska logotypen, även om den helt nyligen har bytts ut vilket orsakat ett visst ramaskri.

Nu kan Breakit avslöja att Telia planerar att köpa SF Studios, bolaget bakom de filmer där vinjetten hörs.

Affären är ett led i Telias strategi för att bli ett kombinerat telekom- och mediebolag. Redan i somras kom beskedet att mobiloperatören köper Bonnier Broadcasting, där TV4 och C More ingår, av mediekoncernen Bonnier.

Affärslogiken ser ut såhär: När Telia till exempel säljer bredband till en villaägare utanför Gävle kan bolaget säga: “Vet du vad? Om du väljer vårt stora bredbandspaket får du streama alla Brynäs-matcher på köpet, plus alla Beck-filmer”.

Telia har goda incitament för att vilja köpa på sig mer filmrättigheter, för att kunna stå sig bättre i konkurrensen med Netflix och HBO

Tanken är att på så vis få en fördel jämfört med andra som säljer bredband, som inte har lika mycket film och tv att erbjuda.

Den redan offentliggjorda TV4-affären är politiskt kontroversiell, eftersom svenska staten äger 37 procent av Telia. Då staten också kontrollerar SVT skulle statens dominans inom tv kunna bli alltför stor om TV4 blir en del av Telia. Affären ska nu konkurrensprövas av EU-kommissionen.

TV4-affären väntas inte bli klar förrän andra halvåret 2019.

SF Studios ägs också av Bonnier. Familjen Bonnier är på väg att stycka upp sitt medieimperiumi fristående delar, och har gjort klart att fler delar kan komma att säljas.

Enligt uppgift till Breakit har Telia diskuterat ett förvärv med Bonnier, och fått en option om att köpa filmbolaget längre fram i tiden.

Telia har goda incitament för att vilja köpa på sig mer videorättigheter, för att (om de nu får igenom TV4-affären) kunna stå sig bättre i konkurrensen med Netflix och HBO. Cmore har utöver sporträttigheterna egentligen bara en enda tydlig konkurrensfördel: Innehåll på lokala språk, vilket det trots allt finns en efterfrågan på. SF Studios innehållsportfölj passar perfekt in i Telia och TV4:s strategi om att vara bäst på svenskt innehåll.

SF Studios äger bland annat rättigheter till delar av Ingmar Bergmans filmskatt och de klassiska filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker, som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter.

Värt att notera är att SF Studios inte ska förväxlas med biografkedjan SF Bio, som är ett helt annat företag.

Utöver rättighetskatalogen äger SF Studios streamingtjänsterna SF Anytime och SF Kids Play, samt själva filmproduktionsverksamheten. I den sistnämnda ingår ett av de senaste årens mest framgångsrika svenska filmbolag Tre Vänner, som bland annat gjort filmatiseringen av Jens Lapidus bok Snabba Cash.

SF Studios köpte Tre Vänner hösten 2013. Tre Vänners ägare fick då 10 procent av ägandet i SF Studios, och Jonas Fors från Tre Vänner fick dessutom ta över som vd på SF Studios. Han slutade dock 2016 efter tuff kritik mot SF:s affärsmetoder från några av Sveriges ledande filmregissörer.

Vi har ju rättigheterna till finska hockeyligan till exempel, och den satsningen har precis gått live. Där ser vi ett jätteintresse

Både Bonnier och Telia har avböjt att kommentera Breakits uppgifter om en försäljning av SF Studios.

Ralf Bagner, pressansvarig på koncernbolaget Telia Company, säger dock att telekomjätten rent generellt ser väldigt positivt på sina satsningar inom video.

“Vi har ju rättigheterna till finska hockeyligan till exempel, och den satsningen har precis gått live. Där ser vi ett jätteintresse, att många tycker det är kanon att kunna kolla på ishockey på alla plattformar, oavsett om det är mobil, surfplatta eller tv eller någon annan plattform", säger Ralf Bagner.

SF Studios omsatte strax under 1,4 miljarder förra året. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER