Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svenska grundarna säljer Avito-aktier för 1,4 miljarder kronor

Artikel bild
Från vänster: Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Foto: Press

”Vi säljer ungefär en tredjedel av våra aktier”, bekräftar medgrundaren Jonas Nordlander till Breakit. Grundarna kommer att jobba kvar i bolaget men fredagens storaffär innebär att börsnoteringen skjuts på framtiden.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Strax efter klockan åtta på fredagsmorgonen kom beskedet att investmentbolaget Kinnevik har sålt sitt 31-procentiga innehav i den ryska Blocket-kopian Avito.

Köpare är en annan av Avitos storägare, sydafrikanska Naspers. Men samtidigt som Kinnevik gör sig av med sina aktier sker ytterligare en storaffär i Avito, kan Breakit avslöja. 

Det är grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert som tillsammans säljer aktier till Naspers till ett värde av 1.435 miljoner kronor (170 miljoner dollar). 

”Vi säljer ungefär en tredjedel av våra aktier”, bekräftar Jonas Nordlander när Breakit når honom via telefon på Avitos Moskva-kontor.

Både han och Filip Engelbert poängterar dock att de även i fortsättningen kommer vara lika engagerade i den operativa verksamheten som tidigare. Jonas Nordlander är idag vd för Avitos ryska bolag och Filip Engelbert är koncernchef.

”Vi kommer att använda en del av pengarna vi får loss nu till att lösa optioner i Avito. i slutänden betyder det att vi går från att äga ungefär 16 procent av aktierna till att äga runt 10 procent, så vi kommer att vara den största privata ägaren i bolaget”, säger Jonas Nordlander.

När Breakit intervjuade honom och Filip Engelbert i våras flaggade de för en börsnotering av Avito under 2016, sannolikt på en europeisk börs. Men i och med att Naspers nu kliver upp som den största ägaren och Kinnevik säljer sina aktier ligger en notering inte längre i korten på kort sikt.

”Vår plan har alltid varit att slippa börsen. Nu kan vi garanterat skjuta det på framtiden. Organisationen är redo för en notering men vi tjänar massa pengar och har inget behov av kapital”, säger Jonas Nordlander.

Under fjolåret omsatte Avito 76,5 miljoner dollar och hade en rörelsemarginal på över 50 procent. Men den ekonomiska krisen i Ryssland har ändå påverkat värdet av Avito-grundarnas aktier rejält.

”Om inte rubeln hade halverats hade våra aktier varit värda dubbelt så mycket. Men det spelar absolut ingen roll. Vi är ett rubel-bolag och privatekonomiskt klarar vi oss jättebra ändå”, säger Jonas Nordlander.

En del av pengarna som han och Filip Engelbert får loss från försäljningen tänker de plöja ner i svenska startups. Sedan tidigare äger de två Avito-grundarna större aktieposter i bland annat Auctionet, Knc Miners och Leovegas.

”Något måste man ju göra av pengarna. Vi kommer att fortsätta investera i svenska bolag med intressanta idéer men vi lägger i princip ingen tid på den verksamheten idag. Vårt fokus ligger helt på Avito”, säger Jonas Nordlander.

Naspers äger en rad annonssajter liknande Avito och Blocket i andra länder runt om i världen. Jonas Nordlander framhåller själv att han är väldigt nöjd med att det är just Naspers som köper hans, Filip Engelbert och Kinneviks aktier.

”De är en partner vi känner väl och som är grymma på vad de gör. Ägandet stannar inom familjen kan man säga och den dagliga verksamheten kommer inte att påverkas alls”, säger han.

Läs mer