Kronfönster tog in 44 miljoner via crowdfunding – ansöker om konkurs

Kronfönster
Kronfönster tog in 44 miljoner via crowdfunding – ansöker om konkurs

Carl-Gustaf Svensson, vd och grundare för Kronfönster. Foto: Press och Istock.

Towe Boström

Reporter

Ville revolutionera en hel bransch.

Smålandsföretaget Kronfönster grundades 2005 av Carl-Gustaf Svensson. Idén föddes när han skulle byta fönster på sitt hus, och insåg att det skulle bli en dyr historia. Han utformade därför en affärsmodell som skulle göra det billigare för kunden, startade verksamheten hemma i garaget – och började därefter sälja fönster och dörrar via fysisk butik och över nätet. 

Tillväxten lät inte vänta på sig, och Kronfönster har sedan starten utsetts till Gasellföretag hela fem gånger, ett pris som går till landets mest snabbväxande företag.

För att gasa ytterligare tog bolaget 2016 in 35 miljoner kronor via crowdfunding. Pengarna investerades via plattformen Pepins, och totalt sett investerade 1200 personer kapital i bolaget. 

Företaget meddelade då att man inlett en satsning på e-handel utan mellanhänder.

”Att hitta investerare till ett lönsamt tillväxtföretag är inte svårt. Men jag ville ha något annat än en industrifond eller en riskkapitalist som vill tredubbla pengarna och ha en exit inom några år. Jag som entreprenör vill långsiktigt revolutionera en hel bransch”, sade Carl-Gustaf Svensson till Dagens industri då.

I våras investerades ytterligare 9 miljoner kronor i bolaget, pengar som kom från befintliga ägare. Målet var den gången att ta in 16 miljoner kronor.

Nu har företaget ansökt om konkurs. Det framgår av färska handlingar från Bolagsverket och bekräftas även av bolaget.

Kronfönster säger sig inte se någon annan utväg än konkurs då verksamheten går med förlust. Det finns, enligt bolaget, flera orsaker till att företaget redovisar förluster, men ett avgörande skäl ska vara en kostsam satsning på egen tillverkning av trä- och träaluminumfönster i Polen. Kronfönster pekar även på att marknaden försämrats i takt med sämre byggkonjunktur. 

"Detta har lett till ett mycket tufft konkurrensklimat på den svenska marknaden där Kronfönster verkar", skriver bolaget i pressmeddelande.

Under förra året omsatte Kronfönster AB 54 miljoner kronor med en förlust på 5 miljoner kronor.

Enligt Kronfönsters hemsida, under fliken historia, hade företaget 100 anställda i tre länder för två år sedan. Någon uppdatering om utvecklingen efter 2016 har inte skett men då flaggade bolaget för uppbyggnad av nya försäljningsorganisationer i Norge, Danmark och Tyskland.

Exakt vad som händer med Pepins-investerarnas pengar är ännu oklart. Kronfönster Partners Sweden AB, som bildades i samband med crowdfunding-kampanjen och där investerarna är delägare, har formellt inte likviderats eller satts i konkurs. Detta eftersom att konkursprocessen i Kronfönster Group, där verksamheten ligger, ännu inte är avslutad.

Kronfönster Group AB ägs av grundaren Carl-Gustaf Svensson via Blekinge Affärskraft AB samt Kronfönster Partners Sweden AB.

Här kommenterar Carl-Gustaf Svensson själv konkursen.

Tävla med Breakit – vinn en elscooter värd 20.000 kronor!

Läs fler artiklar
LÄS MER