Sök

Kvinnorna som kan bli Handelsbankens nästa vd

HandelsbankenRekryteringBank

Katarina Ljungqvist är en av kandidaterna enligt uppgifter.. Foto: TT & Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bedöms ha stora chanser om rekryteringen sker internt.

Det har stormat kring Handelsbanken den senaste tiden. Dagens Industri har både rapporterat uppgifter om kränkningar inom Handelsbanken Capital Markets och granskat bankens affärer. 

För lite mer än två veckor sedan meddelade banken dessutom att vd:n Anders Bouvin ska sluta. Då förekom även uppgifter att han i själva verket tvingades bort från positionen.

Nu rapporterar DI att Handelsbanken kan vara på väg att få sin första kvinnliga vd och koncernchef. Enligt källor har Carina Åkerström, Katarina Ljungqvist och Nina Arkilahti stora chanser att knipa positionen inom banken.

"Alla tre är rutinerade, kan krediter och riskbedömning, vilket förmodligen kommer att bli viktigare i en kommande lågkonjunktur", säger en källa till tidningen.

Carina Åkerström är sedan 2010 chef för Handelsbankens regionbank i Stockholm och ställföreträdande koncernchef sedan 2016. Hon är också en del av koncernledningen. Katarina Ljungqvist är också med i koncernledningen, liksom regionbankschef för Handelsbanken i västra Sverige. Nina Arkilahti är chef för Handelsbanken i Sverige och ingår i koncernledningen.

Tidningen rapporterar samtidigt att rekryteringen kan komma att ske externt. Bankens styrelseordförande Pär Boman har tidigare sagt att en rekrytering kan ske utanför banken.

"Inte nödvändigtvis. Den här gången har vi tid att söka och utvärdera kandidater både i och utanför banken”, sade han till tidningen då.

Läs mer