Svenska 3D-bolaget Agency9 har i det tysta slukats av Bentley

Bentley Systems

Håkan Engman.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svenska kartbolaget köps upp för att vässa den globala stadsplaneringen.

För över 15 år sedan grundade Luleå-studenterna Tomas Karlsson och Khashayar Farmanbar Agency9.

Företaget har satsat på 3D-visualisering, ett arbete som bland annat innefattat utveckling av kartvisualisering.

I dagsläget erbjuds en 3D-molnlösning som används för att visualisera stadsbyggnadsprojekt av olika slag. Under förra året omsatte Agency9 med sina 10 anställda närmare 15 miljoner kronor.

Nu har amerikanska Bentley Systems lagt vantarna på Agency9. Bentley är en av de större globala leverantörerna av mjukvara när det kommer till konstruktion och design inom infrastruktur. Bolaget har 3.500 anställda och en årlig omsättning på 700 miljoner dollar, över 6 miljarder kronor. 

Håkan Engman är vd och delägare på Agency9. 

”Vi har varit väldigt fokuserade på att driva affären framåt och med den nya strukturen är tanken att vi ska skala upp internationellt och integreras i Bentleys system”, säger Håkan Engman.

De största ägarna utgörs idag av Spintop Ventures Partner, Almi och Partner Invest följt av grundarna. Håkan Engman beskriver det hela som en snabb affär och vill inte uppge några finansiella detaljer.  Agency9 och Bentley har samarbetat sedan 2012 och samtliga anställda stannar kvar i verksamheten. 

”Vi har haft kontakt under åren och lärt känna varandra, nu var det rätt tid att jobba närmare varandra”.

Agency9 har en kundlista som främst utgörs av kommuner och städer som vill hålla styrande, medborgare och andra berörda insatta i vad som är på gång. Tjänsterna används exempelvis när städer genomför större utvecklingsprojekt och vill visa hur byggnader kommer att påverka den nuvarande miljön.

”Då kan man visa upp det i tidigare skede istället för att vänta. Ibland blir det missuppfattningar i extern kommunikation, som att någon tror att det blir skugga. Det här är en möjlighet att visa vad som kommer att ske”,säger Håkan Engman.

Håkan Engman tycker att många svenska städer och kommuner ligger långt fram i utvecklingen ur ett internationell perspektiv.

”Hittills har det varit mycket kommuner men vi ser definitivt nya och växande projekt i byggsektorn”.

En nyligen uppmärksammad affär var när EQT Ventures investerade 240 miljoner kronor i Bimobjects.

 

Läs mer