Sök

Initiative Q lovar gratis pengar – jättebluff eller "nästa bitcoin"?

Initiative QKryptovalutaQ

Foto: Istock, press och skärmdump från Twitter.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Här är allt vi vet om den mystiska valutan Q.

De senaste veckorna har allt fler svenskar fått ett makalöst erbjudande presenterat för sig, ofta från en vän. Via inbjudningar på sociala medier får mottagaren veta att hen kan få gratis pengar. Detta eftersom en ny framtida valuta, byggt av "ex-PayPal guys", just nu ges bort. Det enda du behöver göra är att signa upp dig med namn och e-post – och bjuda in fem av dina vänner.

Hela grejen kallas för Initiative Q, och den framtida storvalutan heter kort och gott Q. Lockbetet är rikedom.

"Tänk på det som att du skulle fått gratis bitcoin för sju år sedan", skriver Initiative Q.

I Sverige har exempelvis Kit-grundaren Fredrik Strömberg samt journalisten Emanuel Karlsten delat inbjudningslänkar.

Så vad handlar det om?

Här är allt vi vet om den mystiska valutan, som blivit viral världen över på grund av vår allmänmänskliga rädsla för att missa en möjlighet – om än en mycket långsökt sådan – att bli rika utan att behöva jobba för det.

Vad är Initiative Q?

Det marknadsförs som ett försök att skapa ett helt nytt digitalt och globalt betalningssystem för mobilen, med en egen valuta. Initiative Q menar att dagens system, kreditkort, kontanter och överföringar, är omodernt och dyrt. Bitcoin är en miljökatastrof, som inte går att handla med.

Därför försöker man från grunden bygga ett eget alternativ. För att håva in användare ger man nu bort denna framtida valuta, Q, till den som signar upp sig och raggar fler backare bland sina vänner. Det är inte en kryptovaluta som bitcoin, utan en privat variant av digitala pengar.

Varför ge bort "gratis pengar"?

För att Q ska ha någon chans att lyckas med sin vision måste man få in massor med användare. En valuta är som bekant bara värd något om många människor kommer överens dess värde. Just nu tycks målet vara att bygga en massiv databas med människor som signar upp sig. Enligt Forbes har 3 miljoner användare gjort det.

Det finns givetvis en ekonomisk kalkyl bakom Q. Den som kontrollerar ett betalningsnätverk kan ta ut en mindre avgift för varje transaktion. Historiskt sett har betalningar varit mycket lönsamt.

Till skillnad från bitcoin ska Q bygga på ett centraliserat nätverk kontrollerat av Initiative Q. Personerna bakom kan därmed bli mycket rika om de, mot förmodan, skulle lyckas nå sitt mål.

Varför bjuder dina kompisar in dig?

Enkelt, de behöver ragga fler människor till plattformen för att "låsa upp" sin belöning i form av tusentals Q.

Den som registrerar sig får först ett antal tusen Q:s direkt, men får bara tillgång till hela beloppet om hen utför vissa uppgifter. Den allra första är att bjuda in fem kompisar. För varje person som registrerar sig får inbjudaren fler Q:s.

Kommer dina Q:s att bli värdefulla?

Med största sannolikhet är svaret nej. Men precis samma sak sade de flesta när en mystisk pseudonym som kallade sig Satoshi Nakamoto 2009 lanserade en helt okänd kryptovaluta. Han kallade den bitcoin, och herregud vad man önskar att man hade skaffat ett helt gäng då.

Det är precis detta som Initiative spelar på: FOMO (fear of missing out).

Men till skillnad från när bitcoin skapades finns i dag hård konkurrens. Enligt Coinmarketcap finns det i dag över 2.000 kryptovalutor. De flesta är typ helt värdelösa.

I Sverige jobbar riksbanken på en digital valuta, vars värde ska garanteras av staten.

Teamet bakom Q skriver att varje Q väntas bli värd en dollar, men bara om man "lyckas med att skapa ett världsledande betalningsnätverk".

Chansen att det sker är givetvis mycket, mycket liten.

Vad är haken?

Vissa menar att hela upplägget är en stor bluff, med stora likheter med ett pyramidspel. Men Q vill ju inte åt dina "riktiga" pengar. Däremot pekar kritiker på ett par risker som förtjänar att tas på allvar i linje med den klassiska sanningen att det är du som är produkten när något är helt gratis.  

• I sin databas samlar Q miljontals människor som bevisligen sväljer ett bete om rikedom utan ansträngning i spåren av en ny valuta. Dessutom kartlägger Q vilka vänner du bjuder in. En sådan databas kan potentiellt bli värd pengar, till exempel i marknadsföringssyften, för den som har tvivelaktiga syften.

• Q samlar in mejladresser och lösenord. Ofta använder folk samma uppgifter för olika sajter. Därför menar vissa att hela upplägget handlar om att knäcka dina konton på andra plattformar.

Vem står bakom Initiative Q?

Det finns i dagsläget ganska lite information om vilka som egentligen ska bygga framtidens globala betalsystem. Är det en varningsflagga? Kanske.

Eller så är Initiative Q inte ett särskilt stort team än, utan mest en sajt, en idé och ett slags trycktest av intresset på marknaden – som just nu håller på att bli viralt.

Det enda namnet som presenteras är Saar Wilf. Han är en pokerspelande entreprenör från Israel, vars största bedrift är att ha sålt bolaget Fraud Sciences till PayPal 2008. Bolagets specialitet var att upptäcka bedrägerier vid betalningstransaktioner på internet.

Läs mer