Amazon slukar för mycket el i Mälardalen – nätet klarar inte mer

Amazon

Efter Amazon web services etablering räcker inte strömförsörjningen till för fler företag i Eskilstuna. Foto: TT/AP.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Företag som vill etablera sig i Eskilstuna får vänta i kö. Anledningen: Strömförsörjningen räcker inte till sedan Amazon web services slog sig ned i regionen.

IT-jätten Amazon web services, AWS, har valt att etablera tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Men satsningen har fått konsekvenser för regionen i form av brister i strömförsörjningen, rapporterar P4 Sörmland.

Det finns en rad företag som vill etablera sig runt Eskilstuna, men i dagsläget finns det inte tillräckligt med energikapacitet.

“Vi har varit vana att kunna leverera den el som kunderna begär men nu är det så många och så stora effektbehov att det blir problematiskt att klara av det”, säger Kjell Andersson, elnätschef på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Hans farhåga är att företagen väljer bort Sverige till förmån för andra länder, och tillägger att “det kan komma att ske”.

Mälarenergi AB i Västerås och myndigheten Svenska kraftnät bekräftar Kjell Anderssons bild.

“Den här kapacitetsbristen är ett tillväxthinder för många kommuner. I dagsläget skulle vi inte klara ett nytt Amazon, den elkraften finns inte, varken i Västerås eller någon annanstans i regionen”, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör i Västerås, till P4 Sörmland.

Tidigare i höstas begav sig Breakits Stefan Lundell ut på jakt ihop med två e-handelsprofiler för att se om det verkligen bara är datahallar som byggs i regionen. Missa inte det!

Läs mer