Konkursförvaltaren: 80 procent av Trustbuddys lån är "dåliga"

Trustbuddy
Konkursförvaltaren: 80 procent av Trustbuddys lån är "dåliga"

Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Konkursförvaltaren ger ett dystert besked till sajtens 3500 långivare. Hoppet för aktieägarna är redan ute.

Det är i en intervju med Dagens industri på tisdagskvällen som konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson berättar att merparten av de lån som Trustbuddy har förmedlat sannolikt är förlorade.

"Min bild är att cirka 250 miljoner kronor är dåliga lån och 50 miljoner kronor är bra lån. De som har dåliga lån kan inte räkna med att få tillbaka mer än 10-20 procent av beloppet", säger konkursförvaltaren till DI.

Trustbuddys styrelse lämnade i måndags in en konkursansökan för bolaget och konkursförvaltaren jobbar nu för att säkra hem så mycket pengar som möjligt. Redan i samband med att konkursen var ett faktum konstaterade Lars-Henrik Andersson att de 2000 aktieägarna i Trustbuddy sannolikt har förlorat sina pengar.

Och för de cirka 3.500 personerna som lånat ut pengar via Trustbuddys plattform ser det alltså också mörkt ut. 

I förra veckan uppgav företagsledningen att 44 miljoner kronor av långivarnas pengar saknades. Lars-Henrik Andersson och hans medarbetare inledde på måndagsförmiddagen arbetet med att få klarhet i situationen.

“Det viktigaste nu är att säkerställa att de pengar som finns på klientmedelskontot tydligt går att koppla till respektive långivare. Kan man identifiera långivarna så går det snabbt att betala ut pengarna”, säger Lars-Henrik Andersson.

Mardrömmen för långivarna vore om bolaget inte har ordentlig koll på vem som lånat ut vad. Då betraktas långivarna i stället som borgenärer i konkursen. I så fall väntar en utdragen process innan några pengar kan delas ut.

Läs fler artiklar
LÄS MER