Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Chromapolis får in 135 miljoner – nu utmanar Henrik Hjelte Ethereum

Artikel bild
Mannen bakom Chromapolis heter Henrik Hjelte.

Chromapolis tar upp kampen med Ethereum, spår Chromapolis grundare Henrik Hjelte.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Hört talas om Chromaway? Inte jag heller innan jag började arbeta med den här artikeln, om jag ska vara ärlig.

Men det är ett namn att lägga på minnet. I alla fall om du vill ha koll på nya heta svenska blockchain-bolag som kan (notera ordet ”kan” här) bli något riktigt stort.

Chromaway har hittills gått helt under affärsmedias radar men nu har bolaget säkrat inte mindre än 15 miljoner dollar, motsvarande 135 miljoner kronor, i riskkapital. Investerarna i nyemissionen, eller ICO:n som det kallas i kryptovärlden (läs mer i faktarutan här nedan!), är en blandning av rika privatpersoner och utländska riskkapitalbolag.

För att vara ett blockchain-bolag har Chromaway kommit en bra bit och bland kunderna märks bland andra Lantmäteriet. Planen är att  bygga upp en hel blockkedja som kan konkurrera med till exempel Ethereum.

Förenklat skapas en plattform för olika typer av appar ungefär som Apples App store.

”Vår plattform heter Chromapolis och är ett direkt svar på de problem som Ethereum har med skalbarhet och användbarhet. Chromapolis ger utvecklare en ny, enklare och mer kraftfull lösning för att skapa decentraliserade applikationer”, säger Henrik Hjelte som är vd och grundare av Chromaway.

Apparna på Chromapolis kan vara allt från spel och sociala nätverk till avancerade lösningar till företagskunder.

”Man kan beskriva det som en ny typ av arkitektur för ett moln där man inte behöver lita på leverantörer, och där användarna har extremt stor kontroll av vad som sker och spelreglerna för systemet”, säger Henrik Hjelte.

Pengarna som han nu får in till sin startup ska genast sättas i arbete:

”Kapitaltillskottet kommer användas till nyanställningar inom teknik och marknadsföring i främst Stockholm och Kiev”, säger Henrik Hjelte.

Fakta: ICO

En ICO, Initial coin offering, är kryptovalutornas motsvarighet till en börsnotering. Det innebär att man vid lanseringen av en ny kryptovaluta erbjuder allmänheten att köpa en viss mängd enheter, eller tokens som de också kallas, i utbyte mot en existerande kryptovaluta som redan har ett värde.

Läs mer