Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Trijo landar tillstånd i Estland – får driva kryptobörs i hela EU

Artikel bild
Totte Löfström och Christian Ploog. Foto: Press / Sören Vilks

Svenska bolaget Trijo har som en av de första aktörerna fått tillstånd att verka som kryptobörs fritt inom hela EU.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Tillståndet kommer från Finansinspektionen i Estland och är framtaget för att reglera just börser för kryptovalutor. Tidigare har andra krypto-aktörer, som exempelvis valutaväxlaren BTCX, registrerat sig som finansiellt institut hos exempelvis Finansinspektionen i Sverige.

“Det är kul att vara en av de få som har detta tillstånd. Konkret innebär det en större säkerhet för våra kunder. De kan vara säkra att vi följer lagar och regler för exempelvis penningtvätt, men också att vi har skyldigheter mot våra kunder som andra inte har”, säger Totte Löfström, vd och grundare av Trijo.

En börs för kryptovalutor fungerar ungefär som en vanlig börs där priset på valutorna bestäms utifrån överenskommelser mellan köpare och säljare. Samtidigt finns det en stor mängd mer eller mindre seriösa kryptovalutor, alla dessa kommer inte att finnas tillgängliga på Trijo.

“Kryptovalutor är en riskfylld investering, men det är skillnad på att investera i Bitcoin som är den största kryptovalutan, jämfört med den 400:e största”, säger han.

“Vi ska inte erbjuda handel med kryptovalutor som är osäkra och som man inte vet om de finns kvar om en vecka.”

Själva kryptobörsen är inte lanserad ännu. Totte Löfström tror på en lansering till början av nästa år, men säger att det ska ske så snart som möjligt. Det återstår fortfarande en del arbete för att de ska kunna följa reglerna i det nya tillståndet.

Planen är sedan att först lansera i Sverige, för att sedan ta verksamheten ut i Europa.

Att det blir just Estland som bolaget registrerat sig i beror på att det är där det finns tillstånd som reglerar kryptobörser. En typ av tillstånd som även Malta arbetar på att ta fram. Men i Sverige finns inget sådant tillstånd.

“Vi hade för avsikt att verka helt och hållet utifrån Sverige, men det går inte när det finns så mycket bättre skräddarsydda lösningar utomlands.”

Trijo bedriver idag nyhetsverksamhet kring blockkedjan och kryptovalutor. Bolaget grundades 2018 av Totte Löfström och Christian Ploog.

Läs mer