Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nya dokument avslöjar: Bonnier dubblar ägandet i United Screens

Artikel bild

Säljaren Jan Zachrisson och Oscar Höglund är ”jättenöjda med uppgörelsen”.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I måndags berättade Youtube-nätverket United Screens vd Stina Honkamaa Bergfors att bolaget gjort klart med en ny finansieringsrunda. Då avslöjades också att de två medgrundarna Jan Zachrisson och Oscar Höglund inte längre var ägare i bolaget. 

Stina Honkamaa Bergfors ville inte ge några detaljer om transaktionen. Men handlingar som bolaget nu skickat in till Bolagsverket ger i alla fall en del svar.

Dokumenten visar bland annat att Bonnier, via sitt riskkapitalbolag Bonnier Growth Media, mer än dubblat sitt ägande från 20 procent av aktierna till 47 procent. Stina Honkamaa Bergfors och Malte Andreasson, som varit med sedan starten, äger idag 23 procent var av United Screens.

Av handlingarna framgår också att Jan Zachrisson och Oscar Höglund lämnat  in sina aktier till bolaget och för detta fått tillsammans 37 995 kronor. Men det ger inte hela bilden av aktieförsäljningen. I anmälan till Bolagsverket skriver Stina Honkamaa Bergfors att en ”överenskommelse aktieägarna emellan” ligger bakom transaktionen men själva överenskommelsen är inte offentliggjord. 

Jan Zachrisson själv hänvisar till ett sekretessavtal men påpekar samtidigt:
”Vi är jättenöjda med uppgörelsen som gjorts. För oss blev det en bra affär”.

Varför lämnar du och Oscar Höglund som ägare?

”Vi har inte varit aktiva i bolaget på länge så därför är det här inte något dramatiskt alls. Bonnier ville öka sitt ägande och då har vi släppt våra aktier”, säger Jan Zachrisson.

I utbyte mot att Bonnier ökar sitt ägande i United Screens ger man ett villkorat aktieägartillskott till bolaget. Hur stort detta kapitaltillskott framgår dock inte av de handlingarna som lämnats in till Bolagsverket.

Läs mer