Elsa vill maxa ditt läkemedel – backas av namnkunniga investerare

Elsa

Elsas medgrundare Pelle Almquist , Lars Alfredsson, Sofia Svanteson och Sebastian Evans.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Elsa vill lära dig mer om din medicin.

Elsa är en plattform som vänder sig till kroniskt sjuka. Tanken är att du ska koppla ihop Elsas app med ditt läkemedel för att bättre förstå hur din livsstil påverkar sjukdomen och behandlingseffekten. 

Nu tar bolaget tagit in 7 miljoner kronor i riskkapital från en rad välkända investerare som Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius, Klarna-veteranen Louise Samet och investeraren Hampus Jakobsson. Rundan leds av det finländska riskkapitalbolaget Inventure och isländska Crowberry Capital går även in i Elsa.

Sofia Svanteson är vd och medgrundare på Elsa, som inledningsvis fokuserar på ledgångsreumatism. Hon berättar att det finns mycket forskning där ute, men att tunga rapporter sällan lockar till läsning.

”Mina levnadsvanor påverkar effekten jag får på min medicin. Teknik och digital design gör nu informationen tillgänglig i handen på patienterna”, säger Sofia Svanteson.

Elsa samarbetar med flera läkemedelsbolag för att framöver utveckla lösningar mot fler diagnoser. De läkemedelsbolag som vill medverka på plattformen betalar en avgift till Elsa. 

”Läkemedelsbolagen behöver få en större förståelse för patienterna värld och hur deras läkemedel kan bli mer effektiva”, säger Sofia Svanteson.

Det handlar om att analysera patientens levnadsvanor utifrån forskningsdata. Användaren kan dagligen fylla i exempelvis nivå av smärta och levnadsvanor för att över tid se eventuella samband. Det kan exempelvis röra sig om hur rökning, övervikt och fysisk aktivitet påverkar sjukdomen och effekten på din medicin.

Förhoppningen är att patienten därefter ska kunna förändra sina vanor för att maximera sin hälsa och effekten av läkemedlet.

"Vi är precis i början på en lång resa och kommer göra allt för att nå ut till patienter världen över med forskningsbaserade insikter som kan hjälpa dem att uppnå en bättre hälsa", säger Sofia Svanteson. 

Läs mer