Sök

Tiptappare riskerar skattesmäll: "Betalar man skatt blir det inget kvar”

TiptappSkatteverketDelningsekonomi

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

En ”tiptappare” som Breakit talat med menar att priserna är för låga för att arbetet ska vara värt det om man skattar. Samtidigt kan användarna komma i Skatteverkets skottglugg.
"Vi har under de senaste åren utfört kontroller inom delningsekonomin och kommer göra det även framöver", säger Rebecca Filis på Skatteverket.

Tiptapp är en av Sveriges hetaste appar, med 100.000 nedladdningar. I våras genomfördes ett par tusen transaktioner per månad och det lär knappast vara färre nu. 

Men de senaste dagarna har Tiptapp hamnat i blåsväder efter att Stockholms stad beslutat att förbjuda tjänsten. Något som engagerat många – Breakits text om förbudet har varit en av de mest lästa på sajten sedan dess. 

Men det är inte det enda potentiella problemet för appen. Ni kanske minns Uber pop? Uber lade tillslut ner taxitjänsten i Sverige, men då hade förarna på plattformen både hunnit dömas för olaga taxiverksamhet samt åka på rejäla skattesmällar efter att ha upptaxerats av Skatteverket

Tiptapp fungerar på ett liknande sätt som Uber pop. Affären sker direkt mellan privatpersoner (Tiptapp godkänner inte företag på sin plattform) och plattformen förmedlar enbart tjänsterna.

De som hämtar upp skräp och prylar förväntas därmed ta upp det de tjänar på sin inkomstdeklaration. I Tiptapp sätter beställaren själv priset för upphämtningen.

Hur många som faktiskt betalar skatt på tjänsten låter vi vara osagt, men i fallet med Uber pop var det mindre än 10 procent som skattade för inkomsterna. 

Rent skattemässigt är delningsekonomin lite av en huvudvärk för Skatteverket. De skattelagar som finns är inte fullt ut anpassade för den här typen av affärer mellan privatpersoner när det kommer till den här omfattningen. Det konstaterade myndigheten i en rapport om Delningsekonomin från 2016.

Rebecca Filis var ansvarig för rapporten och är Skatteverkets expert på delningsekonomi. Enligt henne är det generellt en knivig bedömning för att landa rätt i vem skatteplikten och skyldigheten för att rapportera skatter och avgifter egentligen hamnar på i delningstjänster. Det kräver en bedömning för varje plattform.

“Det måste vara tydligt att avtalen sluts mellan uppdragsgivare och uppdragstagare, för att plattformen ska uppfattas enbart som en förmedlare och inte en arbetsgivare. De får exempelvis inte sätta priser eller villkoren för det arbete som ska utföras”.

”Ju mer plattformen överlämnar åt parterna att komma överens om, desto mindre risk är det att plattformen har skyldighet att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Det blir då upp till användarna på plattformen att ta reda på sina skyldigheter och göra en korrekt skattemässig bedömning”, säger hon.

I fallet med Uber pop åkte även Uber, och inte bara förarna, senare på en skattesmäll eftersom Skatteverket gjorde bedömningen att det föregick ett anställningsförhållande, och att bolaget därför var skyldigt att betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. 

Tiptapp avsäger sig själva ansvaret för alla skattefrågor och skriver i sitt avtal att “användare ansvarar själva för eventuella skattekonsekvenser som kan uppkomma i och med användande av tjänsten”.

Alla skattefrågor hänvisar man vidare till Skatteverket.

Enligt Rebecca Filis har det dock ingen avgörande betydelse för skattebedömningen att bolaget friskriver sig från de skyldigheter som de har enligt lag.

“Men om det är tydligt för alla inblandade parter att plattformen bara är förmedlare av tjänster och själva inte kan bedömas som uppdragsgivare, arbetsgivare eller utgivare av en ersättning, kan den skattemässiga bedömningen landa i att det är du själv som användare av plattformen som måste agera för att skatter och avgifter ska bli rätt”. 

Som till exempel utförare av uppdrag via Tiptapp måste du alltså själv redovisa inkomsten i deklarationen och sedan betala in skatten.

Den som beställer tjänsten har också ett ansvar. Om du tiptappar bort varor för över 1000 kronor till en och samma person förväntas du lämna in en kontrolluppgift till Skatteverket. 

Och om du tiptappar bort varor för över 10.000 kronor av samma person under ett år så kan du även bli ansvarig för att betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

Finns det en risk att de som utför tjänster i appen upptaxeras?

“Om vi vid en eventuell kontroll ser att de inte redovisat inkomsterna korrekt så kan de bli det”, säger Rebecca Filis.

Skatteverket berättar aldrig specifikt vilka bolag de kontrollerar.

“Men vi har under de senaste åren utfört kontroller inom delningsekonomin och kommer göra det även framöver eftersom det finns risk för osund konkurrens”. 

En tidigare “Tiptapp-hämtare" som Breakit pratat med är kritisk till hur tjänsten fungerar. Det han främst kritiserar är att betalningen är så låg att den som också skattar på intäkterna får väldigt dåligt betalt för den utförda arbetsinsatsen.

“Det är oerhört svårt att se på bilderna hur mycket det egentligen är man ska hämta. De flesta vill spara pengar och komma undan så billigt som möjligt och därför är bilderna ofta missvisande. Arbetet som det innebär är inte värt det och det gör folk väldigt obenägna att betala skatt”.

Betalade du skatt på det du tjänade?

“I och med att jag tyckte att jag fick alldeles för dåligt betalt så betalade jag inte in skatt”.

Själv använde han tjänsten för att han inte hade något att göra under en period.

“Jag tror att det finns många som försöker leva på det här. Jag är inte en av dem. Jag tror inte att jag är den typiska utföraren utan jag skulle tro att det är folk som av olika anledningar har svårt att få andra jobb”, säger han.  

“Ju mer jag har funderat på appens affärsidé desto mer ser jag det som ett sätt att pressa priser och indirekt utnyttja människor. Om man tittar på prissättningen så räknar inte den som beställer upphämtning med att den som hämtar grejerna ska betala skatt”, säger han.

Det i sin tur leder till att det i slutändan enbart blir personer som inte har för avsikt att skatta som hämtar upp saker via appen, menar han.  

“Om jag ser att kunden erbjuder ett visst pris, och jag har ambitionen att betala skatt, så inser jag ganska snabbt att det är ett för lågt pris”.

Är du orolig över att upptaxeras?

“Sker det så sker det, för mig rörde det sig inte om så stora summor. Men om man jobbat med det här i två års tid kan det bli en rejäl skattesmäll – och det för personer som redan fått för lite betalt för tjänsten från början och som, i varje fall vad jag tror, redan står utanför samhället”.

LYSSNA PÅ SENASTE AVSNITTET AV BREAKITS PODCAST DÄR VI PRATAR MER OM DETTA:

 

Läs mer