FN: Klimathotet kräver fördubblade ansträngningar

Klimathotet
FN: Klimathotet kräver fördubblade ansträngningar

Fredrik Sandberg / TT / Kod .

Towe Boström

Reporter

Stora insatser krävs för att motverka global uppvärmning.

En ny alarmerande rapport från FN uppmanar till större insatser för att bekämpa klimathotet.

Det gemensamma målet för världens länder är sedan tidigare att begränsa ökningen till under 2 grader, med ambition att nå 1,5 grader.

Nu visar en färsk rapport, om effekterna av global uppvärmning, på stora skillnader i klimatet beroende på vilket resultat vi når.

FN:s klimatpanel IPCC konstaterar att det skulle gynna hela världen att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det kommer dock att krävas fördubblade insatser, rapporterar SvD genom TT. 

Beskedet kommer efter möten i Sydkorea som samlat runt 400 globala representanter.

IPCC:s ordförande Hoesung Lee säger att det inte är ett omöjligt mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

”Men det kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället”, säger Hoesung Lee, enligt TT.

Ett exempel på skillnaderna är att vid en ökning på 1,5 grader skulle 70-90 procent av korallreven i varma vatten försvinna. En ökning på 2 grader skulle istället slå ut i stort sett hela reven, enligt forskare. I Sverige skulle en 2-gradig höjning drabba sektorer som jordbruk, skogsbruk och fiskenäring.

I dag riskerar den globala uppvärmningen att nå närmare 3 grader, vilket kan ge effekter som fattigdom, svält och extremt väder.

Enligt rapporten ska förnyelsebar energi stå för minst hälften av planetens energisystem vid 2050. Redan om 12 år behöver koldioxidutsläppen från fossila bränslen halverats.

Läs fler artiklar
LÄS MER