Sök

Nättidningarnas räddning nära målgång – men kan fällas av rumäner

Momsnättidningar

Magdalena Andersson. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Finansministern vill inte ropa hej om momssänkningen på nättidningar.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson vill inte ropa hej förrän ekofinmötet på tisdagen verkligen har beslutat om sänkt moms på e-böcker och nättidningar.

Det sade hon till journalister på väg in till Eurogruppens möte på måndagen.

"Det återstår att se om det går vägen. Jag vill inte ropa hej för tidigt. Men chanserna är bättre än det senaste året", sade hon.

Momsfrågan är något som den svenska mediebranschen ropat om i flera år. Momssatsen på tryckta tidningar är nämligen på endast 6 procent, medan digitala upplagor av samma tidning har 25 procent moms. Redan i januari 2017 gick finansminister Magdalena Andersson och kulturminister Alice Bah Kunke ut och lovade sänkt moms för nättidningar och nu verkar det alltså vara nära förestående.

Tidigare har Tjeckien lagt in sitt veto mot sänkt moms på e-publikationer för att få igenom en helt orelaterad skattefråga. Tjeckien vill kunna införa omvänd momsskyldighet för vissa varor.

Tjeckien väntas få klartecken för detta och lyfter därmed sitt veto för e-publikationer vid ekofinmötet för EU:s finansministrar på tisdagen.

Men nu har Rumänien i sista stund upptäckt att villkoren för den omvända momsen inte tillåter Rumänien att införa systemet. Därför är det oklart om Rumänien röstar för sänkt moms på e-publikationer.

Alla skattefrågor kräver enhällighet i EU.

"Sverige har legat på väldigt hårt för att få igenom det nu", sade Magdalena Andersson.

Hon kunde inte svara på hur snabbt den sänkta momsen på nättidningar och e-böcker skulle kunna införas i Sverige.

"Om det går igenom imorgon får vi titta på hur snabbt det kan komma till stånd. Det handlar också om hur snabbt en regering kan vara på plats", sade hon.

Läs mer