Drog in en halv miljard på Izettle – nu investerar Håkan Roos i Incell

Incell Izettle
Drog in en halv miljard på Izettle – nu investerar Håkan Roos i Incell

En del tycker att Incell är så trist att de kan få en mops att somna – men vi på Breakit tycker att de är jättespännande! Vi kommer fortsätta skriva även om ni inte klickar. I mitten: Håkan Roos. Foto: Press samt Istockphoto.

Jonas de Lange

Reporter

Finansprofiler pumpar in färskt kapital i batteristartupen Incell.

670 miljoner kronor. Så mycket trillade in på Roosgruppens investeringskonto efter sommarens stora svenska techaffär där Izettle köptes upp av den amerikanska betaljätten Paypal för 19,2 miljarder kronor.

Håkan Roos – ägare av Roosgruppen – var en av de som kunde skratta hela vägen till banken. Hur stor nettovinst han gjorde på sin investering är inte offentligt, men tydligt är att det handlade om flera hundra miljoner kronor.

Nu sätter han pengarna i arbete i en ny startup – Incell.

Breakit har tidigare omtalat Incell som Sveriges kanske tråkigaste men också snabbast växande startup – och vid första anblick låter det verkligen tråkigt. Bolaget har utvecklat ett system med uppkopplade batteripaket som driver mobilbasstationer åt telekombolag. Tanken är att spara både pengar och miljö på att ersätta gamla dieselaggregat och blybatterier med modernare miljövänligare lösningar.

En sak som gör Incell intressant för allmänheten är dels bolagets enorma tillväxt men också att det utgör en nyckelfunktion i samhället. Om strömmen går någonstans är det Incells batterier som ser till att mobilnätet fortfarande fungerar. Just telefoni och kommunikation spelar en vital roll, inte bara i folks vardag utan även för exempelvis räddningstjänsten vid katastrofer.

2016 omsatte bolaget 10 miljoner kronor och i år räknar man med att den siffran växt till 300 miljoner kronor. En ökning med 3000 procent på bara två år alltså.

För att verkligen kunna trycka gasen i botten har bolaget nyligen tagit in 62 miljoner i färskt kapital. Pengarna kommer bland annat från just Håkan Roos och anrika Beijerinvest, som drivs av finanslegendaren Anders Wall och hans son IT-entreprenören Johan Wall. Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor, är sedan tidigare majoritetsägare i bolaget. Tillsammans skapar de en blytung kvartett i bolagets ägarkrets.

“Vi tar in nytt kapital nu för att kunna hantera kassaflödet som följer med den tillväxten vi har. Vi kommer säkert titta på ytterligare finansiering nästa år”, säger Stefan Jansson, vd på Incell.

Eftersom bolaget tillverkar egen hårdvara binds stora mängder kapital innan man lyckats skicka ut alla enheter till kunderna och fått in betalningen för dem. Bara i år har bolaget levererat batteripaket till tusentals basstationer runt om i världen från sin fabrik i Mexiko.

“Vi räknar med att producera 30.000 batterier i år men fabriken har en kapacitet på 300.000 batterier per år, så det finns en enorm uppsida för oss nu”, säger Stefan Jansson.

Håkan Roos är en riktig doldis på den svenska techscenen men har över lång tid byggt upp en förmögenhet i miljardklassen genom investeringar i svenskt näringsliv. Startskottet gick när familjen Roos sålde Skånska banken till Handelsbanken 1990 och han fick 20 miljoner kronor att förvalta.

“Jag fick en guldsked i munnen från början men sedan tycker jag att jag har förvaltat det hyfsat”, säger Håkan Roos när Breakit når honom.

Genom Roosgruppen har han byggt upp en mångfacetterad koncern med miljardbolag inom branscher som måleri, skyddskläder för hantverkare, fintech, AI och life science.

“Vi har successivt flyttat oss från den gamla ekonomin till mer tech-relaterat. Nu har vi ganska nyligen investerat i Smarteye (ögonstyrningssystem för bilar reds. anm.) till exempel. När vi pratar om Izettle kan det också vara värt att nämna att jag var den första investeraren Magnus (Nilsson) och Jacob (de Geer) gick till”, säger Håkan Roos.

Är det något särskilt du tittar mycket på nu?

“Vi tittar en hel del på AI men även hållbar ekonomi. Jag fokuserar på kassaflöde, likviditet och långsiktighet och då tycker jag det finns gott om bolag inom många industrier. Jag har investerat en del i lite tidigare skeden men kommer nog gå mot något mognare bolag”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER