Malmö-byggd hälsoapp toppar App store i USA och England

Malmö-byggd hälsoapp toppar App store i USA och England

Pressbilder, utom till bilden till vänster som är från Mostphotos.com

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Svensk-danska Pause är just nu den mest nedladdade betalappen i bland annat USA, England och Sverige. Det innebär intäkter på cirka 750.000 kronor - på en vecka, enligt våra beräkningar.

Pause låter användaren lyssna på avslappningsmusik medan han eller hon långsamt rör fingret över mobilens skärm, i ett tempo som appen bestämmer. Syftet är att minska stress. Metoden är framtagen med utgångspunkt i forskning om koncentration och avslappning.

Bakom appen står det danska företaget Pausable och den Malmö-baserade digitalbyrån Ustwo.

Sedan Pause lanserades i förra veckan har appen rusat på topplistan över betalda appar i App store. Den ligger för närvarande etta i 18 länder, bland annat USA, England och Sverige. Med etta menar vi här etta i alla kategorier - en position som Minecraft brukar hålla i ett järngrepp.

Ustwos marknadschef Fredrik Wallin säger att succén till stor del beror på att engelskspråkiga tekniksajter har skrivit om appen.

"Det är kul att se vad man kan göra med PR. Vi har aldrig kört någon betald marknadsföring för våra produkter utan satsar på att bygga bra relationer med journalister", säger han.

Pause uppmärksammades vid lanseringen av bland annat tidningen Wired och sajten The Next Web. Dock inte av Breakit, då vi brukar föredra att vänta tills det finns konkreta siffror att visa upp.

Ustwo har tidigare byggt bland annat äventyrsspelet Monument Valley, vilket Fredrik Wallin lyfter fram som ett bra hjälpmedel i att marknadsföra Pause.

"Det har fungerat som en sorts validering nu när vi är med och lanserar fler produkter. De som har sett Monument Valley vet att vi kan bygga attraktiva produkter", säger han.

Ustwo har byggt appen på uppdrag av Pausable och har för det fått betalt med en mindre ägarandel i ett samriskbolag.

Appen har hittills haft 50.000 nedladdningar, enligt Ustwo. Enligt Breakits beräkningar innebär det att den redan har haft bruttointäkter på cirka 750.000 kronor.

Genrebilden på kvinnan till vänster är från Mostphotos.

Läs fler artiklar
LÄS MER