Anders Borg om AI: "Den svåraste politiska fråga jag stött på"

Fintech Stockholm 2018
Anders Borg om AI: "Den svåraste politiska fråga jag stött på"

Anders Borg.

Towe Boström

Reporter

Ex-finansministern tror på AI men ser politiska utmaningar. Han flaggar även för de kinesiska betaljättarnas massiva tillväxt.
"Too big to fail kommer att få en helt ny innebörd", säger Anders Borg.

Under torsdagen var det dags för Breakits och Finanslivs event Fintech Stockholm. Där tittade vi närmare på hur ny teknik och drivna entreprenörer förändrar finansbranschen.

På agendan stod bland annat spelbolaget Star stables globala marknadsdirektör Taina Malén som berättade hur du bygger ett starkt community.

Dagen avrundades med att vår tidigare finansminister Anders Borg äntrade scenen. Han investerar flitigt i fintech-sektorn och har gått in i både bankutmanaren Lysa och fakturaappen Dicopay.

Anders Borg lyfter bland annat Artificiell intelligens (AI), den pågående förändringen inom banksektorn och Kina som tar en allt större ledning inom betallösningar.

Han nämner den kinesiska betaltjänsten AliPay och Wechat vars lösningar ritar om sektorn och kan komma att sätta standarden för globala betalningar. 

Anders Borg pekar på att den snabba utvecklingen och digitaliseringen i ekonomin skapar väldigt starka och stora bolag. Aktörer vars fall skulle orsaka enorma kriser. 

"Too big to fail kommer att få en helt ny innebörd när Alipay och Wechat passerar en miljard användare vardera. Det här tror jag inte riktigt vi tänkt igenom ännu", säger Anders Borg. 

Han understryker samtidigt på att utvecklingen ger fantastiska möjligheter.

Så hur ser ex-ministern på Sverige då?

"På AI-sidan är banksektorn i dag den största investeraren. Helt plötsligt drivs teknologin framåt av våra traditionella banker, det är något helt nytt".

Anders Borg menar att banksektorn saknar vana av att driva stora teknologiska förändringsprojekt. Han menar att det krävs ledarskap, stora investeringar och integrationer med entreprenörskap för att lyckas.

"Den som anpassar sig först vinner". 

Behöver vi vara rädda för AI då?

"AI är bra. Glöm de fåniga mörka visionerna om att maskinerna tar över världen", slår Anders Borg fast. 

Han säger samtidigt att AI kommer att innebära en väldigt snabb digitalisering och automatisering av servicesektorn.

"Det är en politisk utmaning. Det är nog den svåraste politiska fråga jag stött på".

Rörande fintechs framtid och eventuella bubblor säger Anders Borg att framtidslöften är svåra att bedöma med ny teknologi.

"Om vinsterna helt plötsligt rusar blir det svårt att göra traditionella värderingsmodeller av det här".

Han ser scenarion som kan skaka om bolag och ekonomin rejält.

"Agnarna kommer att sållas från vetet så småningom för vi har en obalans i svensk ekonomi på bostadsmarknaden som kommer smälla, det är ingen tvekan om det". 

Han vill inte svara på vad han kommer satsa på härnäst, men rekommenderar andra att fortsätta investera, men att vara hårda i sin bedömning.

"Det vi har i Stockholm just nu är en av de allra mest intressanta startupscenerna, framförallt på fintech-sidan", säger Anders Borg. 

Läs fler artiklar
LÄS MER