“Jag är chockad över hur man hanterat långivarnas pengar”

Trustbuddy
“Jag är chockad över hur man hanterat långivarnas pengar”

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Trustbuddys styrelseordförande Simon Nathanson lägger skulden på den tidigare ledningen.

Det är en märkbart tagen Simon Nathanson som Breakit kommer i kontakt med, bara timmar efter chockbeskedet om att peer to peer-lånebolaget Trustbuddy stänger ned sin verksamhet.

“Jag har jobbat länge i finansbranschen men har som tur varit inte stött på något liknande tidigare. Jag är faktiskt chockad. De ansvariga har uppträtt på ett väldigt oansvarigt sätt”, säger Simon Nathanson.

Han blev ordförande i Trustbuddy för knappt ett år sedan och har tidigare bland annat varit vd för börshandelsbolaget Neonet.

De misstänkta oegentligheterna i Trustbuddy upptäcktes först i onsdags.

“Ledningen kontaktade mig och övriga styrelsen. Vi tog då omedelbart kontakt med övervakningen på Nasdaq (Stockholmsbörsen) och informerade Finansinspektionen”, säger Simon Nathanson.

Enligt ledningen har bolaget använt långivarnas kapital ”i strid mot deras instruktioner”. Det har lett till att det uppstått en brist mellan insatt kapital från långivarna och de tillgängliga medlen på klientmedelskontot på 44 miljoner kronor. I klartext innebär det att 44 miljoner kronor av långivarnas pengar saknas.

När Finansinspektionen fick den informationen beslutade myndigheten omedelbart att Trustbuddy ska upphöra med sin förmedlingsverksamhet av lån.

Styrelsen håller nu på att ta fram underlag för en polisanmälan som ska lämnas in inom kort, sannolikt redan under måndagen.

“Vi vill inte föregripa polisutredningen men det vi misstänker är att den tidigare ledningen har varit medveten om att de här oegentligheterna förekommit”, säger Simon Nathanson.

Trustbuddy var precis på väg att göra en företrädesemission som skulle ha inbringat 61 miljoner kronor till bolaget. Den dras nu tillbaka.

Det innebär att bolaget försätts i en väldigt ansträngd finansiell situation. Styrelsen kommer att så snart som möjligt att upprätta en kontrollbalansräkning.

Simon Nathanson utesluter inte en konkurs i bolaget, som är noterat på Nasdaqs handelsplats First North men för närvarande är handelsstoppat.

“Nej, jag utesluter ingenting just nu”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER