Karl-Johan Persson: "Öppenhet för flyktingar gör Sverige till ett rikare land"

H&M Regeringen
Karl-Johan Persson: "Öppenhet för flyktingar gör Sverige till ett rikare land"

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jessica Gow/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

H&M:s vd berättade just var han står i regeringsfrågan som splittrar det svenska näringslivet.

Näringslivstoppar brukar generellt sett luta mot Alliansen, eftersom den rent ideologiskt representerar en mer företagarvänlig linje än de rödgröna. Det syns exempelvis i frågor som den om vinster i välfärden.

Men nu splittrar det låsta politiska läget gräddan av det svenska näringslivet. Det ena lägret vill att Alliansen ska gripa makten med stöd av Sverigedemokraterna. Det andra – med flera kända techprofiler i spetsen – menar tvärtom att det skulle vara skadligt för Sverige som företagarnation.

Nu ger sig H&M:s vd Karl-Johan Persson in i debatten.

"Jag hoppas att de hittar någon vettig konstellation av partier med en sund politik som står för ett öppet, klokt samhälle och som ser till vad som är långsiktigt bäst för Sverige. Jag vill se en regering som inte har ett kortsiktigt valtänk utan som tar tag i de stora, viktiga frågorna som till exempel utbildning, vård och integration", säger han i en intervju med DN.

Karl-Johan Persson menar att H&M som bolag bygger på värderingar som öppenhet, demokrati, mångfald och alla människors lika värde. Han är bekymrad över den framryckning som Sverigedemokraterna har gjort.

"Det bygger på rädsla och på en konstig människosyn. Jag tror också att det kommer från att det saknas ett öppet diskussionsklimat. Att det inte går att diskutera de här frågorna har tyvärr gjort att de har fått växa sig alldeles för starka", säger han till DN och fortsätter:  

"Jag förespråkar ett samhälle som är öppet för flyktingar och människor från andra nationaliteter. Jag tror att det gör Sverige till ett rikare land. Men vi måste se till att integrationen sker på ett klokt och bra sätt".

H&M släppte tidigare i dag sin kvartalsrapport, som togs emot väl av aktiemarknaden trots att vinsten blev sämre än väntat. I skrivande stund är H&M:s aktie upp nära 11 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER