Sök

Ericssons 5G-satsning i Kina hotas

EricssonHuaweiKina

Börje Ekholm, vd på Ericsson. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

När allt fler stänger dörren för kinesiska aktörer – kan Ericsson drabbas.

Många länder oroar sig för att satsa på kinesiska aktörer som Huawei och ZTE när de ska bygga ut sina 5G-nät. Ett guldläge för Ericsson kan man tycka. Men personer som Dagens Industri har pratat med förutspår att läget kanske inte är så bra som det först kan verka.

Problemet för Ericsson är att om fler länder säger nej till de kinesiska bolaget, så finns det en risk att landet väljer att stötta sina egna bolag. Något som i sin tur kan medföra att Ericssons investeringar i kinesiska marknadsandelar kan äventyras, skriver tidningen.

Vad är då anledningen till att länder stänger dörren för Huawei och ZTE?

Enligt marknadskännare som tidningen har pratat med finns det en oro över att bolagen ska öppna upp för Kina att ta del av kritisk information. Något som har medfört att länder som USA och Australien har satt stopp för kinesiska leverantörer.

”Med 5G omfattar tekniken inte bara konsumenten – det är fler och fler affärsmodeller där säkerheten i nätverket är mer kritisk. Då vill du inte att den kinesiska regeringen spionerar på din trafik”, säger en källa till Di.

Ericsson har investerat kraftigt i 4G i Kina för att få hårdvara på plats inför intåget av 5G. Men nu finns det alltså en risk att Kina stänger ute Ericsson enligt källorna som Di har pratat med.

”Blir det så att EU börjar backa ifrån att använda kinesisk utrustning, då förstår jag inte varför Kina ska vinka in Ericsson och Nokia i Kina. Ren logik är väl att Peking gör ett motdrag”, säger en av källorna.

Det politiska spelet kan alltså komma att påverka Ericsson och investeringen riskerar att inte falla fullt ut, skriver tidningen med hänvisning till källor.

”Det är absolut en möjlighet. Kina är viktigt för kostnadstäckning och volymer. Det vore inte bra för Ericsson att tappa marknadsandelar där.”

Ericsson har inte velat kommentera de politiska riskerna på den kinesiska marknaden när Di har sökt bolaget.

Läs mer