Bitcoin-anhängare rasar: Bankerna rubbar en hel bransch

SEB Swedbank Bitcoin
Bitcoin-anhängare rasar: Bankerna rubbar en hel bransch

Mathias Sundin (t.v.) och Jonas Lejon (t.h.) är båda kritiska mot bankernas agerande.

Jonas de Lange

Reporter

Flera av kryptovalutans anhängare är nu djupt kritiska mot finansjättarnas agerande.

måndagsmorgonen avslöjade Breakit att fem av sex storbanker stänger dörren för bitcoin-företag. De kritiska kommentarerna låter inte vänta på sig.

“De vet att bitcoinbolagen uppfyller deras krav men de vill ändå inte ha med dem att göra”, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP).

För ungefär ett år sedan bjöd han in några av Sveriges största banker och en rad bitcoinbolag till diskussion.

“Handelsbanken, Swedbank, Skandiabanken och Riksbanken var med. De var alla skeptiska i början”, säger Mathias Sundin.

Handelsbanken verkar sedan dess ha mjuknat, att döma av de personer i bitcoinbranschen som vi har pratat med.

Enligt källor till Breakit är dock alla andra storbanker ointresserade av att ha bitcoinbolag som kunder.

Anledningen ska vara en rädsla för att kryptovalutan kommer att användas för penningtvätt. Den rädslan är kanske inte helt obefogad.

I ett avsnitt av den amerikanska radioserien Radio Lab framgår det att i alla fall en amerikansk bitcoinväxlingssajt listar “lösensumma” som ett av alternativen på frågan “Varför växlar du in pengar till bitcoin”?

Trots nolltoleransen mot bitcoin är bankerna relativt positiva till den bakomliggande tekniken, kallad blockkedjan. SEB ingår till exempel i ett internationellt samarbete mellan finansjättar för att utveckla ett smidigare transaktionsflöde med hjälp av just den tekniken.

“Det kan ju vara en av anledningarna till att de stänger ute bolagen. Att de vill göra sin egen bitcoin och ersätta dem”, säger Jonas Lejon, vd på it-säkerhetsbolaget Triop.

Mathias Sundin tycker också att situationen med just SEB är märklig.

"Det blir ju väldigt konstigt när de själva tittar på att använda samma liknande teknologi som bolagen de förbjuder”, säger han.

Han tycker även att problemet är större än de enskilda bolagen.

“Bankerna har en otrolig makt över marknaden, särskilt här i Sverige. Det är ju ett fåtal banker som har oligopol mer eller mindre. Det blir jättekonstigt när de rubbar en hel bransch på det sättet”, säger han.

Breakit har varit i kontakt med en rad bitcoinbolag men ingen av det vågar stå fram av rädsla för att bli av med sina nuvarande bankkonton.

Läs fler artiklar
LÄS MER