Lime förbereder Sverige-lansering – bäddar för elscooterkrig på Stockholms gator

Lime Voi Delningsekonomi
Lime förbereder Sverige-lansering – bäddar för elscooterkrig på Stockholms gator

Nu börjar striden mellan Voi och Lime om den svenska marknaden. Foto: Fredrik Sanberg/TT, Renan Kamikoga/Unsplash, Tobias Blixt och Bertrand Combaldieu/AP/TT. Bildmontage av Breakit.

Erik Wisterberg

Reporter

Svenska Voi hann först. Men nu förbereder den amerikanska dominanten en Sverige-lansering, kan Breakit avslöja.

Du kanske har sett dem? Vuxna människor som susar fram på eldrivna sparkcyklar mitt i Stockholms innerstad.

De svarta elscootrarna, med sina röda klistermärken, hittas och låses upp via en app. Användaren betalar bara för själva åktiden. När man är klar med åkturen lämnar man scootern på gatan.

I USA slåss ett stort antal riskkapitaldopade bolag om marknaden. De har fullkomligen öst ut sina scootrar på gatorna i flera amerikanska städer.

Här i Stockholm hann dock entreprenörerna Fredrik Hjelm och Douglas Stark först. Deras Voi Technology lanserade sin scootertjänst – en blåkopia på de amerikanska förlagorna – i början av september.

Bolaget tog enligt Di Digital nyligen in motsvarande 25,5 miljoner kronor i riskkapital från den svenska investeraren Vostok New Ventures.

Dokument från bolagsverket visar att den senaste nyemissionen ger företaget en värdering på 84,3 miljoner kronor. Värt att notera är också att aktierna som har tecknats är så kallade preferensaktier som kan ha en rad fördelar, exempelvis företrädesrätt vid utdelning och likvidation.

Nu får de ställa in sig på tung konkurrens, kan Breakit avslöja.

I premiäravsnittet av vår dagliga nyhetspodd "Breakit Daily" avslöjar vi att en av de allra tyngsta spelarna från USA i all hemlighet förbereder en lansering i Stockholm.

Söker laddare på Facebook

Just nu söker Lime efter så kallade "juicers" i Stockholm, via annonser på Facebook. Det handlar om människor som ska ta hand om det analoga arbetet i affärsmodellen: Att samla ihop drösvis med scootrar, ta med dem hem och ladda upp dem.

Det är med all sannolikhet en förberedelse inför en fullskalig lansering. För den svenska startupen Voi, som fick ut sina elscootrar för bara en månad sedan, innebär det att konkurrensen skruvas upp rejält om inget oväntat sker.

Har Uber som delägare

Listan på investerare som gått in Lime skulle kräva en egen artikel. Några av de mest namnkunniga är Andreessen Horowitz, Uber, Googles ägare Alphabet och Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Lime grundades i januari 2017, och sysslade då med app-styrda delningscyklar utan dockningsstationer. Mest känt har bolaget dock blivit för sina gröna elscootrar som intar stad efter stad i USA.

I somras nådde Lime en värdering på en miljard dollar, och tog samtidigt klivet över Atlanten.

"Paris är vår första fullskaliga lansering i Europa", sade Limes franska chef Arthur-Louis Jacquier till Reuters och tillade:

"Vi har stora ambitioner i Europa".

Breakit har sökt Vois grundare för en kommentar kring hur de ser på den nya konkurrensen. 

"Jag har inte sett, eller hört något om detta, så jag kan inte kommentera det just nu", säger Fredrik Hjelm, vd för Voi Technology.

Läs fler artiklar
LÄS MER