Läkarförbundets expert: “Apotek hjärtat borde inte få äga Min doktor”

Min doktor
Läkarförbundets expert: “Apotek hjärtat borde inte få äga Min doktor”

Jonas Vig, vd för Min Doktor. Foto: Press, TT och Istockphoto.

Johanna Ekström

Reporter

Sågar mångmiljonaffären.

Nyligen investerade Ica-gruppen, via Ica-ägda Apotek hjärtat, i den digitala läkartjänsten Min doktor. Ica gick in med drygt 300 miljoner kronor i kontanter och med i affären följde även de så kallade Minutklinikerna, till ett värde av drygt 200 miljoner kronor. En affär som gav Ica-gruppen 42 procent av ägandet i Min doktor.

Nu kritiseras affären av läkaren och kirurgen Elin Karlsson, som är ordförande för Rådet för läkemedel, it och medicinteknik på Sveriges läkarförbund.

“I dag får läkare inte äga apotek. Syftet med begränsningen var enligt lagstiftaren att förhindra att samma aktör har intressen i hela vårdkedjan. I dag har vi nya aktörer på marknaden och spelplanen är markant ändrad”.

“Det är uppenbart att rådande lagstiftning inte längre fungerar för att uppfylla intentionen att motverka ekonomiska kopplingar mellan förskrivare och apotek”, skriver hon i en debattartikel på Di.

Affären innebär att Min doktor tar över Minutklinikerna, som istället blir Min doktor-kliniker.

Elin Karlsson skriver vidare att apotekskedjor enligt lagen får äga vårdtjänstföretag, men att det är olagligt för läkare att äga apotek.

Något som uppmärksammats i utredningen Nya apoteksmarknadsutredningen, som med anledning av de nya digitala tjänsterna menar att lagen behöver ses över.

“Enligt utredningen finns det en risk för överförskrivning beroende på hur ägandeförhållandena ser ut. Patienten kanske inte får den mest ändamålsenliga behandlingen. Utredningen föreslog därför att Läkemedelsverket bör utreda frågan vidare vilket de nu också ska göra”, skriver Elin Karlsson.

Däremot anser Läkarförbundet att utvecklingen av digitala vårdgivare är positiv när det kommer till teknikutveckling och tillgång till vård. Även om man anser att det finns en “risk för ökad vårdkonsumtion”.

Att apotekskedjor kan äga vårdföretag menar hon innebär en risk för ökade kostnader för patienten, samt att det inte är varken samhällsekonomiskt eller etiskt försvarbart.

Läkarförbundet vill nu att frågan utreds skyndsamt.

Läs fler artiklar
LÄS MER