Sök

Northvolt ber EU om 4 miljarder - höjer finansieringstakten rejält

Northvolt

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Press samt Jonas Ekströmer/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Gigantfabriken vill ta in 15 miljarder kronor i ett svep.

Tesla-veteranen Peter Carlsson har tagit sig an uppdraget att bygga en av världens största batterifabriker i Skellefteå.

Det senaste året har bolaget dragit in över 1 miljard kronor i finansiering för sin testanlägging i Västerås. Nu är bolaget ute och fyller på krigskassan igen. Europeiska investmentbanken (EIB) meddelar nu på sin sajt att man fått en ansökan från Northvolt om ett lån på hela 400 miljoner euro – drygt 4 miljarder kronor. Lånet är en del av det första finansieringssteget för fabriken i Skellefteå.

Att man ansökt om ett lån innebar naturligtvis inte att man har pengarna på kontot. I våras säkrade dock Northvolt ett första lån på ungefär 500 miljoner kronor från EIB.

“Det man kan säga är att detta så klart är ett positivt steg, och att vi har en bra dialog och ett gott samarbete etablerat med EIB sedan tidigare”, skriver Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, i ett mejl till Breakit.

Northvolt har tidigare uppmärksammats för att man haft svårt att hålla tidsschemat med sina aggressiva finansieringsmål. Men efter att man fått in mer än väntat till Västerås-anläggningen har bolaget fått blodad tand.

Från början var målet 10 miljarder kronor för att finansiera den första av fyra delar i Skellefteå. Bolaget har nyligen höjt ribban till över 15 miljarder kronor – och det ska dessutom räcka till två av fyra delar.

“Vi har sedan starten identifierat ett antal effektivitetsförbättringar i produktionen vilket gör det totala finansieringsbehovet för fabriken mindre. Byggordningen ligger fast, men vi finansierar nu de första första två blocken som tillsammans motsvarar 16 GWh kapacitet”, skriver Jesper Wigardt.

Arbetet med fabriken i Skellefteå är redan i full gång och de senaste månaderna har Northvolt röjt undan hela 40.000 träd för att göra plats åt anläggningen.

Notering: Vi har gjort en mindre formuleringsändring för att förtydliga hur Northvolts finansieringsmål har förändrats.

Läs mer