Sök

Analys: Stefan Persson klarar visst att köpa ut H&M från börsen

H&M

Stefan Persson Foto:TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Jätteaffären kan finansieras med bolagets egna pengar.

Igår briserade en riktig nyhetsbomb – H&M:s storägare Stefan Persson överväger att köpa ut bolaget från börsen. Enligt brittiska Mail on Sunday så har Stefan Persson redan varit i kontakt med flera stora banker för att diskutera ett lånepaket. För det kommer behövas mycket pengar för att lyckas med operationen.

Även om Stefan Persson är en av Europas rikaste personer så har han inte själv de enorma mängder av kontanter som det krävs för att genomföra ett utköp. På finansmarknaden är många skeptiska till att Stefan Persson ska lyckas med operationen på egen hand. Istället ryktas det om att något riskkapitalbolag skulle kopplas in för att ro affären i hamn.

Men i en analys från investmentbanken ABG, som skickades ut till bankens kunder igår, argumenterar man för att Stefan Persson visst skulle kunna genomföra affären helt på egen hand.

ABG räknar med att Stefan Persson behöver lägga ett bud på runt 200 kronor per aktie (gårdagens slutkurs var 144 kronor). Baserat på att Stefan Persson kontrollerar drygt 40 procent av aktierna i H&M redan idag skulle ett bud i den storleksordningen kräva en insats på 160 miljarder kronor. Räntekostnaden för den summan beräknar ABG till mellan 3 och 5 miljarder per år (2-3 procents ränta). Men samtidigt spår ABG att nettovinsten 2018 kommer uppgå till hela 15 miljarder kronor.

I praktiken skulle Stefan Persson alltså kunna bli ensamägare i H&M och samtidigt låta bolaget finansiera affären. En spännande tanke, onekligen och ABG:s analytiker skriver i analysen att ”sannolikheten för ett utköp har ökat” den senaste tiden.

Det är väl ändå värt att tillägga att Stefan Persson på en rak fråga om han skulle köpa ut H&M från börsen svarade så här:

“Nej, det finns ingen bäring på de ryktena alls”.

Läs mer