SEB kastade ut bitcoingrävaren KNC Miner - flydde till ärkerivalen

KNC Miner SEB Bitcoin
SEB kastade ut bitcoingrävaren KNC Miner - flydde till ärkerivalen

PONTUS LUNDAHL / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Finansjätten som kallar sig för "Nordens företagsbank" tappade en av Sveriges mest framstående startups som kund, på grund av en nolltolerans mot bitcoin.

SEB är den av de svenska storbankerna som har tydligast inriktning mot företag. Banken marknadsför sig också gärna som förstahandsvalet för svenska entreprenörer - inte minst techbolag.

Alla startups är dock inte välkomna. Företag som växlar in kryptovalutan bitcoin till andra valutor får sedan december 2013 inte öppna konto hos storbanken.

Enligt uppgift till Breakit var bitcoingrävaren KNC Miner kund hos SEB när nolltoleransen mot bitcoin infördes. Bankens nya policy ledde, enligt våra källor, till att SEB stängde KNC Miners konto.

KNC, som är ett av Sveriges allra mest framgångsrika techbolag, tvingades då snabbt hitta en ny bank för att kunna fortsätta verksamheten. Det slutade med att bitcoin-bolaget blev kund hos SEB:s ärkerival Handelsbanken.

SEB tappade på så vis en snabbväxande kund som under förra året omsatte 640 miljoner kronor. KNC Miner fick dessutom tidigare under 2015 in ytterligare 123 miljoner kronor i riskkapital från bland andra amerikanska Accel, som var en av de första investerarna i Facebook.

Både SEB och KNC Miner har avböjt att kommentera uppgifterna.

Storbankens negativa inställning till bitcoin har sannolikt att göra med misstankar om att kryptovalutan kan användas till penningtvätt.

Läs fler artiklar
LÄS MER