Klart i natt – Storytel får in en halv miljard

Storytel
Klart i natt – Storytel får in en halv miljard

Jonas Tellander, vd Storytel. Foto: Press

Finwire / Breakit

Storytel har genomfört riktad nyemission på 500 miljoner kronor.

Ljudboksspecialisten Storytel har genomfört en riktad nyemission på 500 miljoner kronor. Pengarna ska delvis användas till att skynda på utrullningen i de nya marknader bolaget har gått in i och för att bolaget ska bli lönsamt på fler marknader. Det säger bolagets grundare och vd Jonas Tellander till Finwire. 

Bolaget finns i dag på 13 marknader varav Sverige, Norge och Danmark är lönsamma. Storytel-chefen säger att en del av syftet med kapitalanskaffningen är att skynda på etableringen i expansionen. 

"Det handlar om att kunna accelerera utrullningen i många av de nya marknaderna vi har gått in i, bygga större kataloger, mycket ljudböcker och marknadsföra tjänsten och bygga varumärkeskännedom", säger Jonas Tellander.

Ljudboksbolaget har inte legat på latsidan gällande expansionstakten då man för ett drygt år sedan endast fanns på sju marknader. I dag ligger Mexiko och Indien i tidig etableringsfas, och Jonas Tellander uppger att Storytel är på väg att öppna ett kontor i Bangkok för att därifrån kunna bearbeta den sydostasiatiska marknaden. Han konstaterar att det fortfarande är "early days" men bedömer att lanseringar kommer nästa år och att man därefter kan börja accelerera. 

Tror att vi kan börja gasa på ännu mer i samband med nyemissionen.

I Indien finns ett team som sedan drygt ett år tillbaka producerar innehåll på hindi och marathi. Tellander uppger att man "så smått" har börjat släppa ut tjänster till kunderna, men att det fortfarande finns en del utmaningar kvar kring exempelvis betallösningar. 

"Men vi har några andra marknader som vi redan börjar se bra traction på, exempelvis Ryssland och Spanien som är stora marknader där vi tror att vi kan börja gasa på ännu mer i samband med nyemissionen".

I Mexiko har ett team precis satts upp. Jonas Tellander konstaterar att landet är en "väldigt framgångsrik streamingmarknad med både Spotify och Netflix som stora aktörer" och att Storytel därför har goda förhoppningar i takt med att bolaget får upp en bra katalog på rätt spanska. 

Nyemissionen var riktad till ett drygt femtiotal investerare. Storytel-chefen kan inte namnge vilka som deltog i kapitalanskaffningen, men säger att bolaget är "jättenöjda" med tillskotten. 

"Det är väldigt bra institutionella investerare i Sverige och även ett antal investerare i England, Frankrike och från några övriga länder i Norden", säger han. 

Storytel har i skrivande stund backat 0,5 procent i torsdagshandeln. Nyemissionen skedde till en kursrabatt på 3,4 procent och en utspädningseffekt på 7,8 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER