E-handelsbolaget Fyndiq är till salu

Fyndiqe-handel

Dinesh Nayar.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Bakgrunden är att delar av verksamheten behöver mer pengar.

Redan i somras kom uppgifter om att Fyndiqs ägare har inlett en process för att sälja företaget. Nu bekräftar vd:n att uppgifterna stämmer för Dagens industri.

Fyndiq är ett av Sveriges större e-handelsbolag, med en modell som bygger på att sälja billiga reaprylar.

I våras lanserade bolaget en ny app som likt Wish säljer billiga prylar direkt från återförsäljare i Kina.

Appen, som kallas Superbilligt, blir nu ett eget dotterbolag med namnet YDB, You Deserve Better, Technologies och Fyndiqs nuvarande vd och medgrundare Dinesh Nayar kommer att basa över det bolaget.

Bakgrunden är att Superbilligt behöver pengar medan Fyndiqs grundaffär, där ABG Sundal Collier anlitats för att leta nya ägare, växer med lönsamhet.

Uppdelningen är enligt Dagens industri ett första steg mot att bolagen eventuellt separeras helt och får skilda ägare.

”De befinner sig i två väldigt olika faser och har olika typer av investeringsbehov, men också möjligtvis olika typer av ägarkonstellationer. Vi som grundare letar efter en ny typ av stark kapitalbas för Fyndiq som kanske snarare ser ett investeringsbehov i förvärv, konsolidering och en framtida börsnotering”, säger Dinesh Nayar till Di.

Källor till Breakit uppger dock att intresset är svagt att köpa Fyndiq. Detta på grund av Amazons eventuella intåg i Sverige.

Fyndiq startades 2009 och har byggt upp en verksamhet som 2016 omsatte 320 miljoner kronor. Men bolagets senaste årsredovisningen visar att tillväxttrenden fick ett hack 2017. Bolagets omsättning ökade endast med 2,5 procent, till 328 miljoner kronor. Det kan jämföras med föregående år då omsättningen ökade med över 10 procent.

Läs mer