Sök

Jane Walerud investerar i Graphmatech – "Nästa stora industribolag"

Walerud ventures

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD /TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Investeraren Jane Walerud satsar på ett supermaterial som ska vara en revolution för industrin.

Startupen Graphmatech jobbar med ett av världens starkaste material, grafen, som upptäcktes för 14 år sedan. Grafen har kallats för ett supermaterial som har en väldigt god förmåga att leda elektricitet.

Det är dock inte det lättaste att använda materialet inom industrin eftersom grafen agglomerar, vilket betyder att egenskaperna försämras. 

Det är här Graphmatech kommer in, som utvecklas en lösning som förhindrar detta. Bolaget har utvecklat ett grafenpulver som kan mixas med metaller och vätskor utan att egenskaperna går förlorade. Materialet kan exempelvis användas inom 3D-utskrifter och ytbeläggning.

Bakom bolaget, som grundades förra sommaren, står materialforskaren Mamoun Taher och entreprenören Björn Lindh.

Nu satsar bland annat Jane Walerud på Graphmatech.

Hennes bolag Walerud Ventures och ABB Technology Ventures leder en runda bestående av fem investerare. Hur mycket pengar som gått in i bolaget är inget som kommunicerats.

Jane Walerud, som nu tar en plats i styrelsen, säger sig vara exalterad över att hjälpa till att bygga bolaget. Hon beskriver Graphmatech som Europas nästa stora industriella bolag.

”Graphmatech kommer signifikant att minska miljöpåverkan från många industrier genom att möjliggöra användning av grafen i industriella processer och produktioner”, säger Jane Walerud.

 

Läs mer