Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norrsken investerar i matsvinns-appen Olio – vill få privatpersoner att skänka mat

Artikel bild
Olios grundare. Foto: Press

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken foundation fortsätter satsa på lösningar för att rädda mat.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Norrsken deltar i en runda på närmare 55 miljoner kronor i det brittiska matsvinnsbolaget Olio, rapporterar Dagens Nyheter. 

Norrsken fokuserar på social hållbarhet och har nu investerat i sex bolag som på olika sätt strävar efter att minska matsvinnet. Bland dem återfinns svenska Karma som vill hjälpa restauranger och kaféer att sälja mat till nedsatt pris, istället för att kasta den. 

Olios modell ser lite annorlunda ut då fokus ligger på att få privatpersoner att lägga upp annonser och skänka bort överbliven mat. Bolaget har även avtal med aktörer inom matsektorn som betalar appen för att låta användarna ta hand om överbliven mat. På så sätt slipper exempelvis butiker betala andra företag för att slänga maten.

Bakom bolaget, som grundades för tre år sedan, står Saasha Celestial-One och Tessa Cook.

"Olio handlar också om att skapa ett lokalt ”community” kring mat, eftersom de träffar andra människor där de bor och nya kontakter uppstår", säger Tessa Cook till DN. 

Appen lockar en halv miljon användare och nu kan matsparargänget på den svenska marknaden vänta sig utökad konkurrensen. Olio, som redan har svenska användare, satsar nu ännu mer på Sverige och rekryterar en person med uppdraget att få fler svenskar att använda.  

Agate Freimane arbetar med investeringar på Norrsken.

”De gör något som ingen annan gjort hittills, där de i praktiken utan någon som helst marknadsföringsbudget har vuxit genom en gräsrotsrörelse”, säger hon. 

Läs mer