Läcka: Fingerprint ratas av Xiaomi - utmanaren Qualcomm är här

Fingerprint Cards Qualcomm
Läcka: Fingerprint ratas av Xiaomi - utmanaren Qualcomm är här

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Världens största chiptillverkare Qualcomm utmanar nu det svenska techbolaget på allvar.

I början av veckan kom obekräftade uppgifter från ett antal branschsajter som gjorde gällande att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi väljer bort svenska Fingerprint Cards i sin nya telefonmodell, Mi 5.

Istället skulle Xiaomi valt att installera fingersensorer från den amerikanska jätten Qualcomm. Det skulle i så fall innebära en klar missräkning för Fingerprint Cards. Bolagets vd Jörgen Lantto har tidigare avfärdat hotet från Qualcomm. I en intervju med nyhetsbyrån Direkt sade han i juni:

"Vi upplever inte att kunder är på väg att lansera telefoner med Qualcomm-komponenter inom överblickbar framtid”.

Den tidigare Fingerprint-chefen och en av bolagets största aktieägare, Johan Carlström, var ännu tydligare om vad han trodde om Qualcomms planer. På mikrobloggen Twitter skrev han i mitten av september:

"Min privata åsikt är att det är mycket snack och pytteliten verkstad, åtminstone under 2016. Sedan får vi se”.

Men natten mot onsdagen svensk tid kom nyheter som tvärtom stärker uppgifterna om att Qualcomm är på väg ut med en utmanare till Fingerprint Card redan under november. 

Det är den stora affärssajten International Business Times som berättar om att en rad tekniska detaljer kring Xiaomis nya telefon läckt ut i förväg. Några kinesiska hackare har kommit över telefonen och avslöjar flera uppgifter om dess tekniska prestanda i en text på det sociala nätverket Weibo, rapporterar International Business Times.

Bland annat framkommer att Xiaomi kommer att använda sig av Qualcomms plattform för fingersensor-teknik som fått namnet Snapdragon Sense ID. Det indikerar att Qualcomms fingersensorer kan komma att finnas i telefonen. Det är den lösning som Qualcomm berättade om redan i mars på den stora mobilkonferensen i Barcelona. Kort därefter framkom dock att Qualcomm bara fått fram en prototyp och aktiemarknaden räknade därför med att en lansering skulle dröja en bra bit in i 2016. 

Men nu tycks alltså utmanaren till Fingerprint Cards redan vara här.

Vi söker ledningen på Fingerprint Cards för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER