Sök

Annie Lööfs slutspurt – livesändning med Margaux Dietz

influencers

Margaux Dietz och Annie Lööf ska snacka politik. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Centerpartiet gör succé bland unga kvinnor.
Annie Lööf tillsammans med Margaux Dietz ska nu öka stödet ytterligare.


”Om unga kvinnor fick bestämma så skulle den politiska kartan ritas om totalt”.

Det konstaterar Svenska Dagbladet, som låtit Sifo göra en specialmätning inför valet. Bland kvinnor 18-29 år är Centerpartiet allra störst.

Nu gör Annie Lööf en valspurt för att öka stödet ytterligare.

På lördag ska partiledaren frågas ut av Youtube-profilen Margaux Dietz på Stockholms centralstation. Hela härligheten sänds live på Centerpartiets Facebooksida.

”Vi är väldigt laddade inför detta. Det är en stor möjlighet att flytta osäkra väljare som funderar på om de ska rösta på oss”, säger Emma Fahlstedt, chef för egna kanaler på Centerpartiet.

Har "girl crush" på Annie

Margaux Dietz har under det senaste året seglat upp som en av Sveriges riktigt stora profiler i sociala medier. Genombrottet kom när hon valde att dela med sig av sin förlossning i videoform.

Tidigare i år intervjuade Margaux Dietz samtliga partiledare i sin Youtube-kanal. Inför valet har hon fortsatt att berätta om politik på sitt sätt – exempelvis genom att testa jobbet som partiledare för Miljöpartiet.

Inför riksdagsvalet har Margaux Dietz själv inte tagit ställning för något parti.

”Jag träffar fortfarande partiledarna för att engagera alla er i valet och inte för att pusha för något speciellt parti”, skriver hon på sin blogg.

Däremot har Margaux Dietz offentligt hyllat Annie Lööf.

”Jag har en liten girl crush på henne, så skarp och klok. Hon hamnar topp tre på min lista av kvinnliga förebilder”, skrev skrev hon i våras..

Kampen om förstagångsväljarna

Omkring 383.000 personer får nu rösta för första gången. Livesändningen blir ett sätt att nå ut till dem.

”Förstagångsväljare, och kvinnor, är viktiga målgrupper för oss i slutspurten. Där ser vi att Margaux passar väldigt bra”, säger Emma Fahlstedt.

Det handlar dock inte om att köpa sig in i Margaux Dietz kanaler som reklamplats. Enligt Centerpartiet får hon en marknadsmässig ersättning som moderator: 35.000 kronor.

Sändningen sker i partiets kanaler.

Täta band med stora profiler i sociala medier kan vara en bidragande anledning till att Centerpartiet går så starkt bland unga kvinnor.

Megabloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip har öppet gått ut med sitt stöd för Annie Lööf – även om hon tror att Jimmie Åkessons SD kommer att bli största parti.

”Jag tror att det alltid är viktigt när människor som når ut via egna plattformar tycker om vår politik och vill berätta det. Influencers spelar en allt större roll, kanske framförallt i målgruppen yngre kvinnor”, säger Emma Fahlstedt.

Hon uppger att Centerpartiet inte aktivt bett profiler om att ta ställning. Däremot har de haft som strategi att skapa kontakter med influencers, genom att medverka i deras kanaler.

”Vi medverkar och nätverkar. Vi har en bra relation med flera av Sveriges ledande influencers”.

Är livesändningen med just Margaux – som hyllat Annie Lööf – ett sätt att slippa tuffa frågor?

”Absolut inte. Vi är inte involverade i upplägget, utan hon har helt fria händer”.

Läs mer